Економісти ДМР та податкова об`єдналися, аби мінімізувати несплату бізнесом акцизного податку

17:26 3 Березня 2020

Одним з джерел наповнення міського бюджету є акцизний податок.

Акцизний податок — це непрямий податок на споживання підакцизних товарів (продукції), що включається до ціни товарів (продукції).

Таким чином в ціну кожного літра пального, кожної пляшки пива чи алкогольних напоїв та кожної пачки цигарок вже включено 5% акцизного податку, який продавець підакцизних товарів зобов’язаний перераховувати до місцевого бюджету.

Фінансове управління ДМР регулярно контролює ситуацію зі сплатою акцизного податку торговцями, які реалізують підакцизні товари.

Часто підприємці продають алкоголь та тютюнові вироби – не видаючи чеку, а покупець не вимагає чек. Отже, 5% суми коштів від продажу таких товарів не сплачується до місцевого бюджету, а залишається у підприємця.

Саме тому у ДМР проводять засідання Комісії з питань контролю за здійсненням надходжень акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів до міського бюджету м. Дрогобича.

Комісією надаються роз’яснення суб’єктам господарювання про необхідність сплати акцизного податку в повному обсязі, не допускати порушення правил торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, контролювати видачу касових чеків.

У 2020 році відбулися засідання Комісії, у ході яких проведено роботу з 31 платником акцизного податку щодо мобілізації надходження даного податку до місцевого бюджету.

Крім того, інспектор з праці роз’яснює суб’єктам господарювання про норми законів про працю.

Відділ економіки ДМР здійснює співпрацю з Головним управлінням Державної податкової служби у Львівській області, зокрема, здійснюється обмін інформацією про платників податків, скеровуються листи в ГУ ДФС у Львівській області з проханням здійснити перевірки суб’єктів господарювання щодо повноти сплати акцизного податку, а також надається інформація про платників, які порушили правила торгівлі алкогольними, зокрема слабоалкогольними напоями, і тютюновими виробами.

Порівнюючи рівень надходжень акцизного податку за січень 2019 року та січень 2020 року, то, як зазначають у відділі економіки ДМР, у 2020 році акциз зріс на 12%. Загалом за січень 2020 році до міського бюджету Дрогобича надійшло 1 мільйон 124 тисячі гривень акцизного податку.

Перейти до вмісту