Діти сироти чекають на нову сім’ю – до Дня усиновлення

8:06 30 Вересня 2021

Відповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 р. в Україні щорічно 30 вересня відзначається День усиновлення.

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Упродовж останніх років в Україні відбувся суттєвий поступ в розвитку національного усиновлення. Кількість сімей, які готові стати родиною дитині – сироті щороку збільшується.

Станом на 01.01.2021 року в Україні є 33 243 особи – сироти. За підсумками семи місяців поточного року громадянами України усиновлено 1356 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За 2020 рік усиновлено 2047 дитини.

Держава надає необхідну всебічну підтримку сім’ям, які всиновили дитину. Також спрощено порядок усиновлення громадянами України дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Громадянам, які всиновили дитину, виплачується одноразова допомога, як при народженні дитини – 41 000 грн.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснюється на підставі рішення суду. Усиновлення проводиться в інтересах дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Усиновлювати можна малолітніх та неповнолітніх дітей віком до 18 років, які відчувають потребу в батьківській турботі та увазі.

Дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має громадянин України:
1. у сім’ї, якої виховується ця дитина;
2. який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється;
3. який усиновлює кількох дітей, які є братами, сестрами;
4. який є родичем дитини.

Крім вищезазначених осіб переважне право на усиновлення дитини має також подружжя. Це пояснюється тим, що усиновлення є однією з форм сімейного виховання, а нормальні умови для цього можуть бути забезпечені у повній сім’ї.

Право на таємницю усиновлення мають як усиновлювач, так і усиновлювана дитина. З метою забезпечення таємниці усиновлення законом встановлюється також правило, згідно з яким, якщо усиновлювач записується батьком усиновлюваної ним дитини, відповідно змінюється по- батькові останньої, а також змінюється прізвище дитини.

Про зміну прізвища, по – батькові дитини суд зазначає у рішенні про усиновлення. На підставі рішення суду до актового запису про народження дитини орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни, і видає нове свідоцтво про народження.

Служба у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради вітає мешканців Дрогобицької територіальної громади з Днем усиновлення в Україні, в першу чергу усиновлювачів, тих людей, які всиновили дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечили їх материнським теплом і ласкою, надали змогу проживати і виховуватися у повноцінній українській сім’ї.

Служба у справах дітей виконкому Дрогобицької міської ради м. Дрогобич, пл. Ринок, 1
Тел. 3-90-65

Служба у справах дітей

Перейти до вмісту