Дрогобич — у лідерах муніципальної прозорості

14:25 18 Квітня 2022

Transparency International Ukraine оприлюднила результати Рейтингів прозорості та підзвітності. Вперше за час дослідження одразу 5 міст перетнули позначку у 80 балів та отримали категорію «прозорих». Місто-лідер у 2021 році — Маріуполь. Окрім Маріуполя (91 бал), у п’ятірку лідерів муніципальної прозорості у 2021 році потрапили Львів (85,49), Дніпро (84,2), Дрогобич (83,16) та Мукачево (81,3).

Рейтинги демонструють, наскільки успішно розвивалось місцеве самоврядування до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Міста ухвалили важливі рішення що стосуються оприлюднення даних, бюджету, електронної демократії, стратегій розвитку та регуляторної політики. А головне — виконали не лише вимоги законодавства, але й ініціювали створення додаткових послуг та сервісів для комфорту своїх мешканців.

Результат цих зусиль — безпрецедентний рівень відкритості міст, — за всю історію програми «Прозорі міста/Transparent cities». Загалом, за 5 років рейтингування, середній показник прозорості 100 міст зріс на 62,2% і за результатами оцінювання у 2021 році становить 46,5 балів.

Про це йдеться у дослідженні «Міста вільних людей: результати Рейтингів прозорості та підзвітності 2021».

У порівнянні з минулим роком, Дрогобич покращив свої позиції на 5,06 балів.

Підготовку до участі у щорічному конкурсі розпочали ще на початку 2022 року.

Бути у лідерах рейтингу прозорості серед міст-обласних центрів – надзвичайно почесно. Як бачимо, Дрогобич щороку має приріст у балах, а це свідчить, що структурні підрозділи міської ради, комунальні підприємства та керівництво міста виконують критерії наданої нам методології оцінки роботи. Більше того, щороку ці критерії збільшуються. Дякую всім структурним підрозділам, які враховують у своїй роботі методологію Transparency International Ukraine. Окрема подяка управлінню цифровізації, інформаційної політики та комунікацій, які впродовж року систематично працювали над покращенням показників, – прокоментував Володимир Коцюба.

Щодо Рейтингу підзвітності, який визначають серед 50 міст, Дрогобич отримав 21,50 балів і посів 13 місце.

У команді Transparency International Ukraine наголошують, що прозорість та підзвітність влади — це також фактори, що забезпечують ефективність врядування на місцях у період криз.

Багато інструментів, втілення яких заохочувала програма «Прозорі міста/Transparent cities», сприяли стійкості міст і посилювали спроможності для реакції на кризи. Для прикладу — публікація інформації про комунальне нерухоме майно, що перебуває на обліку міської ради, дає змогу розуміти обсяг можливого житла для розселення та релокації бізнесу з гарячих точок, а опублікований чіткий список установ та послуг соціальної допомоги — зорієнтувати переселенців щодо можливостей задоволення їхніх потреб, – зазначає Олена Огороднік, керівниця програми «Прозорі міста/Transparent cities».

Більше інформації за посиланням: https://cutt.ly/2FMWoKm

Перейти до вмісту