Дрогобич – університетське місто: Якою бачать співпрацю керівництво міста та університету

13:07 3 Лютого 2022

Зберегти статус «Дрогобич – університетське місто» – завдання не лише керівництва університету, а й керівництва Дрогобицької громади. Промоція університету, впровадження новітніх навчальних програм, залучення університетської спільноти до управлінських процесів у громаді, а зрештою, візія університету до 2030 року. Ці та ряд інших важливих питань під час зустрічі обговорили очільник громади Тарас Кучма з Валентиною Бодак – ректоркою Дрогобицького педуніверситету. Участь у зустрічі взяли директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка, в.о. начальника відділу освіти Віталій Вовків, начальник управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій Зеновій Квасній, декан біолого-природничого факультету Світлана Волошанська, заступник директора навчально-наукового інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій Роман Пазюк.

Насамперед міський голова Тарас Кучма наголосив, що місцеве самоврядування зацікавлене у розвитку університету, бо статус «університетського міста» – це унікальність Дрогобича та громади. Також очільник зазначив, що під час перемовин з міжнародними партнерами, обговорюєть питання залучення студентів до практики та підготовки кваліфікованих фахівців.

Наше спільне завдання – зробити так, щоб учні і студенти після випуску були конкурентоздатними і затребуваними. Вже сьогодні ми відчуваємо нестачу фахівців, які вміють здійснювати аналіз та можуть ефективно працювати в умовах сучасного менеджменту. Крім цього ми повинні створити такі умови, щоб випускники залишалися працювати тут, а не їхали в міста-мільйонники чи закордон, – наголосив Тарас Кучма.

Активна співпраця між університетом та місцевим самоврядуванням вже має певні результати. Проведено низку наукових досліджень з якості води, стану річки Серет. Історики займаються дослідженням регіону, зокрема Городища у Ступниці.

На думку керівництва громади, насамперед можна розвивати співпрацю у галузі екології. Тем для дослідження та напрацювання пропозицій, які будуть сприяти ефективному управлінню та використанням ресурсів у громаді достатньо.

Чи задумуємося ми про те, що будуть робити наші випускники у 2030 році? Сьогодні існує таке поняття як «Індустрія 4.0» та цифрова економіка. Всі повинні усвідомити, що у 2030 році будуть затребувані спеціалісти з абсолютно новим фахом. Тому трансформація навчального процесу має відбуватися за стандартами, які сьогодні впроваджує ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації. Більше того, на 2030 рік – припадає перший випуск учнів, які зараз навчаються за стандартами Нової української школи, – акцентував увагу присутніх Володимир Кондзьолка.

Валентина Бодак подякувала керівництву громади за чітку позицію щодо розвитку університету. Попри всі виклики та проблеми, реформа освіти триває. Значну увагу приділяють й цифровізації навчального закладу. Зацікавлені в університеті й науково-дослідницькою роботою на базі структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради. Тому ректор запевнила, що системна співпраця буде продовжуватися.

На завершення зустрічі посадовці міськради окреслили напрямки у яких місцеве самоврядування вже працює і ті, у яких зацікавлене. Тому закликали керівництво університету напрацювати з академічною спільнотою чіткі пропозиції по співпраці.

У підсумку сторони домовилися про напрацювання договору, у якому викладуть пропозиції обох сторін. Саме цей документ стане рушієм змін, які очікують влада та університетська спільнота.

Перейти до вмісту