Дрогобич претендує на втілення грандіозних проектів, шляхом залучення інвестицій світових банків

16:53 22 Червня 2021

Минулого тижня офіційна делегація на чолі з міським головою Тарасом Кучмою та заступниками – Андрієм Ковчем та Романом Москаликом відвідала Міністерство регіонального розвитку в Києві.

Мова йшла про залучення державних коштів та коштів світових банків для реалізації проектів Дрогобицької громади.

Дрогобич прагне втілити кілька грандіозних проектів, – які дозволять місту суттєво покращити стан житлово-комунальної сфери та дадуть мільйонну економію місцевому бюджету.

Першим є проект на суму більше 10-ти мільйонів євро. Він передбачає залучення коштів для реновації існуючої системи водопостачання і водовідведення та закупівлю обладнання і оновлення технічної бази підприємства загалом.

Інший проект пов’язаний з термомодернізацією. Мова йде про утеплення всіх соціальних установ, чиє утримання лежить на плечах місцевого бюджету. Вклавши гроші в утеплення цих закладів, можна вже наступного року отримати суттєву економію. А сума, яку можна було б залучити в рамках цього проекту, – рівнозначна двом бюджетам розвитку Дрогобицької громади.

Це – кредитні кошти світових банків, повернення яких розпочинається з 8-го року після отримання позики та з мінімальною ставкою – не більше 1% річних. Розрахунки, проведені на сьогоднішній день, свідчать про те, що такі проекти чи не найвигідніші для громади. Адже економія, отримана в комунальній, освітній та медичній сфері стає відчутною вже наступного року після реалізації і вимірюється мільйонами.

Перебуваючи в Києві наша делегація мала змогу ознайомитись з досвідом столиці, яка нещодавно схожим шляхом залучила кредитні кошти від уряду Франції на модернізацію водопровідних систем.

Але, на сьогоднішній день, Дрогобич має перешкоди на шляху до втілення запланованих проектів. Відповідно до ст.74 Бюджетного кодексу України, – якщо громада вже виступала позичальником чи поручителем під час грошової позики і графік погашення боргу був порушений, – то впродовж наступних трьох років ця громада не може претендувати на нові запозичення.

У Дрогобичі, з незалежних від міста причин, така ситуація виникла. КП «Дрогобичводоканал» порушило термін погашення боргу, – бо має суттєвого боржника в особі «Трускавецького водоканалу». Підприємство міста-сусіда боргує «Дрогобичводоканалу» більше 10-ти мільйонів гривень.

Через це втілення запланованих містом проектів опинилось під загрозою. І навіть якби Дрогобич погасив сьогодні боргові зобов’язання в повному обсязі, відповідно до сьогоднішньої редакції Бюджетного кодексу, – місто все-одно не матиме права на залучення нових коштів впродовж трьох років.

«Зараз ми працюємо над усуненням цих обмежень. Працюємо в двох напрямках. Готуємо юридичне обгрунтування того, що місто таки має право на втілення наших проектів. Якщо Міністерство фінансів врахує їх, то нам дозволять претендувати на залучення цих коштів. В іншому разі доведеться добиватись внесення змін до Бюджетного кодексу, – його переглядатимуть наприкінці року» – розповів заступник міського голови Дрогобича Андрій Ковч.

«В Міністерстві є розуміння. Нас підтримують і визнають, що створені на сьогоднішній день умови є несправедливими – особливо для таких невеликих громад, як наша. Тому ми зробимо все можливе, аби виправити існуючу ситуацією і маємо надію, що нас підтримають в цьому» – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Перейти до вмісту