Дрогобиччина прощається з видатним науковцем Юрієм Кишакевичем

11:38 23 Січня 2023

У неділю, 22 січня на 83-му році життя перестало битися серце Юрія Кишакевича – кандидата фізико-математичних наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (1980-2015 рр.).

Народився Юрій Львович 30 вересня 1940 року у м. Лежайську Жешувського воєводства (Польща). В 1945 році сім’я Кишакевичів переселилася в Україну, в місто Городенка на Івано-Франківщині, а згодом переїхала до міста Борислав, де Юрій Львович із золотою медаллю закінчив середню школу і вступив у 1957 році на фізико-математичний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (тоді інституту), який закінчив із червоним дипломом. Після завершення навчання, у 1962 році, керівництво інституту, з огляду на визначні здобутки й успіхи в навчанні та науковій роботі, приймає Юрія Львовича на посаду асистента викладача кафедри математичного аналізу.

У Дрогобицькому державному педагогічному університеті Юрій Кишакевич пройшов шлях від асистента до проректора з науково-педагогічної роботи. Як надзвичайно талановита, ерудована, ініціативна, а також працьовита людина, Юрій Львович досягнув чималих здобутків у своїй професійній діяльності. Протягом усієї своєї професійної діяльності Юрій Кишакевич розробляв і втілював у життя основні засади навчально-виховної роботи Дрогобицького університету, підтримуючи усе нове й прогресивне, що формувало висококваліфікованих фахівців, національно свідомих патріотів нашої держави. Всі свої зусилля він спрямовував не лише на підвищення рівня підготовки вчителів Дрогобицького вишу, але й на покращення якості української освіти в цілому.

Юрій Львович був ініціатором створення та першим директором Дрогобицького ліцею.

У 2013 році з ініціативи Юрія Кишакевича було засновано літературно-мистецьку академію «Країна Франкіана». З тих пір «Країна Франкіана» проводиться щорічно.

Керівництво громади, виконавчий комітет та депутатський корпус Дрогобицької міської ради висловлюють співчуття родині покійного.

Світла пам’ять про Юрія Львовича – науковця, організатора, патріота – назавжди збережеться в наших серцях!

Перейти до вмісту