Дрогобичу – 931 рік: як місто Магдебурзького права відзначило уродини | Відео

14:37 22 Вересня 2022

У день свята Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня, дрогобичани відзначали одразу три важливі для міста дати: християнське свято, 931-у річницю з Дня заснування міста та 600-ту річницю надання Дрогобичу Магдебурзького права.

Так як в Україні триває війна, всі святкові заходи носили благодійний характер та проводились в першу чергу з метою збору коштів на підтримку ЗСУ.

В ході відзначення 931-ї річниці з Дня народження Дрогобича, в місті впродовж кількох днів проводилось чимало мистецьких, літературних та культурних заходів на різних локаціях. Відтак до привітань рідного міста долучились різні установи, дитячі та молодіжні організації та громади національних меншин, для кожної з яких Дрогобич став рідною домівкою.

Щоб продемонструвати мультикультурність Дрогобича, цьогорічне відзначення Дня міста розпочали фестивалем культур «Свій кут», в межах якого Дрогобич вітала польська, єврейська та ромська національні спільноти міста.

В день міста, 21 вересня, на площі Ринок облаштували символічні локації та святкові фотозони. Ярмарок крафтової продукції розгорнули та площах Ринок та Замкова Гора. Свої вироби представляли як місцеві підприємці, так і представники старостинських округів та навчальних закладів громади. Дрогобичанам та гостям міста пропонували різноманітну продукцію та сувеніри. Всі виручені кошти скерують на підтримку Збройних Сил України.

О 17:00 стартувало загальноміське урочисте віче. Його розпочали з винесення 20-метрового прапору міста, який несли від площі Стефаника до площі Ринок.

Як зазначила начальниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська, – до пошиття полотнища долучились місцеві підприємці. Юрій Панів придбав матеріал, а ДП ЮТГ Україна пошило з нього стяг, який і надалі прикрашатиме міські заходи Дрогобича – міста, яке завжди вирізнялось своїм великим патріотизмом.

Винесення прапора міста супроводжували багаторазові володарі гран-прі та лауреати міжнародних фестивалів в низках країн Європи – духовий оркестр «Львівські фанфари» та група мажореток «Феєрія» дитячої школи мистецтв Львова, які очолили ходу.

Мистецька вистава була розгорнута на балконі міської Ратуші. Тут актори музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича виступили в ролі історичних персонажів, повертаючи глядачів в епоху Юрія Котермака. Все це відбувалось під супровід музичних інструментів, на яких майстерно зіграли студенти Дрогобицького музичного коледжу імені Барвінського.

Ведучі заходу Марія Настьошин та Володимир Наконечний розповіли присутнім коротку історичну довідку про важливі події 600-річної давнини.

У 1422 році Дрогобичу було надано Магдебурзьке право, а посаду міського війта тоді обійняв магнат Ян Менжик. Надання місту такого високого статусу яскраво свідчить про те, яким важливим вже на той час був розвиток економіки, зокрема в частині солеваріння для польського королівства.

З нагоди 600-ї річниці отримання Дрогобичем Магдебурзького права, біля Ратуші розмістили символічний документ, який засвідчував цю важливу історичну подію.

Урочисте віче розпочалось з загальної молитви та благословення міста і його мешканців від настоятелів храмів різних церковних конфесій.

Після молитви на сцені міському голові Дрогобича Тарасові Кучмі урочисто вручили символічний ключ від міста. Ключ був виготовлений на замовлення, місцевим майстром Ігорем Калічаком. Його зберігатимуть в головній будівлі міста – Ратуші, як символ поважного віку та високого статусу Дрогобича.

Хай цей ключ буде символом нового Дрогобича та нової України, яку ми неодмінно відбудуємо. Війна закінчиться, негаразди пройдуть, а нам з Вами потрібно будувати нову Україну і новий Дрогобич. І жоден ворог нам в цьому не завадить. Немає значення, чи він на гнилих московських болотах, чи він тут, між нами, і намагається все зробити, щоб завадити побудувати наше майбутнє під синьо-жовтим прапором. Але в нас точно все вийде, бо з нами Бог. Слава Україні!, – наголосив міський голова Тарас Кучма.

Після виступу «Львівських фанфарів» та групи мажореток «Феєрія», на сцені розпочався благодійний концерт. Протягом вечора для дрогобичан та гостей міста виступали місцеві мистецькі колективи, камерний хор «Легенда», молодий співак-дрогобичанин Ігор Левицький, а відомі співаки – Юлік та Андрій Кіше.

Завершився благодійний концерт спільним виконанням Гімну України.

На всіх локаціях та під час проведення концерту відбувався збір коштів. Загалом, під час Дня міста на підтримку ЗСУ зібрали близько шістдесяти тисяч гривень.

Перейти до вмісту