Дрогобичу 931: в день уродин міста відбудуться благочинні ярмарки, презентація документу Магдебурського права та фестиваль культур «Свій кут»

15 Вересня 15:48

Цьогоріч місто солі та запашної Франкової кави відзначає 931 день уродин. З нагоди поважного ювілею – у Дрогобичі пройдуть скромні, однак з патріотичним спрямуванням заходи. Зважаючи на військові дії в країні – від пишних та гучних святкувань відмовились – усі заходи, які відбуватимуться в громаді носитимуть благочинний характер, оскільки вилучені кошти скерують на підтримку ЗСУ.

15 вересня у світлиці Дрогобицької міської ради відбулось засідання організаційного комітету щодо відзначення Дня уродин Дрогобича. Участь в обговоренні взяли представники Управління культури та розвитку туризму, відділу сім’ї та молоді, організаційного відділу, представники відділу освіти, відділу фізичної культури та спорту, журналісти.

Святковим сценарієм передбачені такі урочисті та просвітницько-патріотичні    заходи з нагоди Дня міста:

Стартують святкування 15 вересня із відкриття виставки творчих робіт учнів Дрогобицької художньої школи на тему «Франко та Дрогобич». Експозицію відкрили у фойє Народного дому імені І.Франка. Відтак у Центральній бібліотеці було презентовано інформаційний буклет «Невідомі дрогобичани, які творили історію нашого міста».

На 16 вересня заплановане відкриття Виставки-продаж Львівської художниці Наталії Цидуляк та студентів Львівської Національної академії мистецтв «Мистецтво єднає», локація – фойє КОЦу, початок о 13:00.

Впродовж 17-18 вересня відбудеться низка спортивних заходів: Кубок Дрогобиччини з футболу та турнір з боксу.

18 вересня в Палаці мистецтв відкриють традиційний вернісаж «Мистецькі зустрічі 2022» за участю трускавецьких, львівських та дрогобицьких художників.

Потужна культурна подія запланована на 20 вересня. З ініціативи відділу культури та мистецтв в місті пройде Фестиваль культур «Свій кут».

На чотирьох відомих локаціях міста, свою культуру глядачам презентуватимуть польська, єврейська, ромська та українська громади. Кожен зі свого кута покаже багатогранність культур та традицій.

Заходом передбачено:

привітання від польської громади:
12:00, територія біля Костелу Святого Варфоломія
Виступ Зразкового дитячого ансамблю мандоліністів «Лісові квіти»

привітання від єврейської громади:
14:00, Хоральна Синагога
Вокальний ансамбль «Шейне Мейделах»
Квартет «Мамес ун Техтер»

привітання від ромської громади:
16:00, площа Василя Стефаника
Театралізоване дійство від акторів Львівського академічного обласного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича та представників ромської громади

привітання від української громади:
18:00, площа Ринок
Театралізоване дійство на ходулях від Сучасного молодіжного театру «GLORIA».

Безпосередньо 21 вересня у центрі Дрогобича на кількох локаціях функціонуватиме фуд-корт, ярмарок крафтової та сувенірної продукції, а також ярмарок Дрогобицький крам. Впродовж дня в центрі міста буде розгорнуто святкову фотозону. Також функціонуватиме Благодійна виставка-продаж відомих українських митців «Розмаїття культур» та відбуватимуться різнотематичні майстер-класи.

Окрім цього, в межах святкувань на площі Ринок відбудеться виставка-презентація виробів із солі від навчальних закладів міста та територіальної громади. Також експонуватиметься виставка робіт – розпис на склі. Усі бажаючі матимуть змогу розфарбувати листівки-розмальовки з локаціями Дрогобича із яких згодом створять панно.

Офіційна частина святкових заходів з нагоди уродин Дрогобича стартуватиме ближче до 17:00 год. Зі сторони Храму Пресвятої Трійці на площу Ринок винесуть кількаметрове державне полотнище. Відтак привітанням від керівництва міста та презентацією документу про Магдебурське право розпочнуть урочисте віче.

Ближче до вечора відбудеться благочинний концерт у підтримку ЗСУ.

Окрім урочистої частини – запланований показ документального фільму «Вітер зі Сходу», екскурсія «Дрогобич нафтополіс» та низка інших.

Перейти до вмісту