Дрогобичезнавство: Унікальний посібник про історію міста презентували громаді

11:03 12 Лютого 2020

Вже другий рік поспіль у дрогобицьких школах учні вивчають нову дисципліну – «Дрогобичезнавство».

Мета такого курсу полягає у доступній та цікавій формі знайомити дітей з історією, традиціями та історичними пам’ятками міста Дрогобича; розвивати у дітей інтерес до вивчення нашого міста; ознайомити з методикою та прищеплювати учням початкові навики з проведення екскурсій; ознайомити дітей з практичними джерелами вивчення рідного міста та видатними дрогобичанами.

Навчають дрогобичезнавства учнів 8 класів.

У понеділок, 10 лютого, у Молодіжному просторі Дрогобича цей посібник для громади міста.

Участь у презентації видання для юних дрогобичан взяв міський голова Тарас Кучма.

Презентація підручника "Дрогобичезнавствр"

Опубліковано Дрогобицька міська рада Понеділок, 10 лютого 2020 р.

 

Програма передбачає 5 розділів, які охоплюють найважливіші віхи історії міста:

  • Прадавнє та княже місто;
  • Дрогобич у складі Речі Посполитої ( ХVI – ХVIII ст.);
  • Дрогобич під владою Габсбургів ( кінець Х VIII ст..- 1918 р.);
  • Дрогобич у новітню добу;
  • У незалежній України.

Автори посібника вважають, що «Дрогобичезнавство» – це перші  сходинки до розуміння історії, культури і традицій свого міста.

«Відразу варто зазначити, що автори посібника не досліджували історію міста, а користувалися дослідженнями науковців ДДПУ ім. І. Франка, відомих дрогобицьких краєзнавців, про що зазначено у списку використаної літератури. Ми намагалися адаптувати дані дослідження до вікових особливостей учнів середнього шкільного віку.

Посібник містить багато кольорових ілюстрацій, що сприяє формуванню образного мислення школярів», – зазначила під час презентації завідувач ММК відділу освіти ДМР Галина Марчук.

Загалом над укладанням підручника працювала творча група вчителів історії міста у  складі: Сисин О.І. – учитель ліцею №1 ім. І.Франка, Угрин У.В. – учитель ліцею №2, Мідик Г.Р – учитель ліцею №4 ім. Л.Українки, Захарії Л.А. – учитель гімназії №10 ім. Є. Коновальця, Степанчук Т.Й. – учитель ЗОШ І-ІІІ ступенів №17,  Сливінської О.М. – учитель ліцею ім.Б. Лепкого.

У відділі освіти ДМР зазначають, що цьогоріч для шкіл міста закуплять 1000 підручників.

«Дякую всім, хто долучився до створення цього посібника. Можливо, не всі імена було згадано, але кожен знає, чим долучився, тому ще раз дякую вам. Це наша історія. Ми повинні з дитинства прививати нашим дітям любов та повагу до своєї малої батьківщини. Вони повинні пишатися тим, що народилися і виросли в Дрогобичі, а не через місяць перебування в іншому місті кричати на всю країну «Я зі Львова, я з Києва». Дрогобич – це місто з унікальною історією, унікальною культурою і головне – воно наше рідне. Саме це ми повинні привити нашим дітям, бо з маленької зради рідному місту може народитися велика зрада – рідній країні. Тому виховуймо у наших дітей патріотизм змалку, бо це те, що зберігає найцінніше – єдність», – звернувся до присутніх під час презентації міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

  

Перейти до вмісту