Дрогобицькі школярі побували на екскурсії у Краківському водоканалі

9:57 14 Листопада 2019

Минулого тижня група школярів з дрогобицьких ліцеїв ім. І. Франка №1 та ім. Лесі Українки №4 відвідала Краків. Поїздка дітей відбулася у межах просвітницько-інформаційної кампанії “Краплинка”, яку реалізовує Дрогобицький водоканал, що уже кілька років співпрацює з Краківським водоканалом. Підприємство з сусідньої держави гостинно запропонувало прийняти дитячу делегацію.

Передусім під час поїздки діти мали змогу ознайомитися з виробничою діяльністю Краківського водоканалу. Першого дня школярі побували на станції очистки води “Раба”. Для Кракова вода подається не з підземних, як у Дрогобичі, а з поверхневих джерел, тому, крім дезінфекції, потребує додаткової очистки. Дітям було продемонстровано усі технологічні цикли проходження питної води, переш ніж вона потрапить до кранів споживачів.

Другого дня екскурсійна група побувала на очисних спорудах “Плашув” – розгорнутому високотехнологічному об’єкті, де відбувається очистка каналізаційних стоків. Школярів залучили до цікавої освітньо-інформаційної акції – вони пройшли територію очисних споруд символічною “екологічною стежкою”, на якій їм довелося відповісти на ряд цікавих запитань, розгадати “екологічні головоломки”. В результаті переможці були нагороджені призами, а усіх учасників екскурсії господарі пригостили солодкими частунками.

Побачене на очисних спорудах, як висловлювалися дорогою додому діти, якоюсь мірою спричинило маленьку революцію у їхній свідомості, і відтепер вони будуть замислюватися, перш ніж бездумно кидати в унітаз якусь річ, яка згодом може стати великою проблемою у процесі очистки стоків.

Повною вражень була також мандрівка до всесвітньо відомого замку Вавель та екскурсія центральною площею міста. Незважаючи на дощ, який рясно ішов у Кракові, відвідини цього міста залишили для школярів незабутні спогади.

– Краківський водоканал сьогодні демонструє великі успіхи не лише у технологічній модернізації, а й промоційній роботі, – каже начальник КП “Дрогобичводоканал” Роман Шагала. – За досвідом до них їдуть представники водоканалів як Польщі, так і всієї Європи. Отримавши інвестиції від Євросоюзу 1 млрд доларів, які протягом 2003-2018 рр були вкладені у розвиток підприємства та ремонт інфраструктури, водоканал зміг досягнути того рівня, на який варто рівнятися. Наша мета була продемонструвати дітям, що результат дають не лише високі технології, а й культура споживання води, поводження з каналізацією. Там цьому надають велике значення.

КП “Дрогобичводоканал”

Перейти до вмісту