Дрогобицька Шевченкіана: Запізнати Кобзаря та допомогти воїнам

13:24 10 Березня 2021

У День народження Тараса Шевченка у Мистецькій галереї Культурно-освітнього центру імені Івана Франка відкрили виставку творчих робіт українських художників “Дрогобицька Шевченкіана: Велетень у царстві людської культури”.

Особливість цієї виставки полягає у тому, що мистецькі роботи не лише виставлені для огляду, але й можуть бути придбані меценатами, а зібрані кошти передадуть для воїнів.

За словами ініціатора виставки Ігоря Шимка, – директора Дитячої художньої школи, участь у виставці взяли 26 художників з міст Дрогобича, Києва, Львова, Полтави, Харкова, Івано-Франківська, Миргорода та інших міст України. Загалом виставлено 66 полотен.

З вітальними промовами на відкритті виставки виступили отець-декан Іван Паньків, міський голова Тарас Кучма, заступник командира служби військової розвідки УДА Руслан Щерба, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, директор Дитячої художньої школи Ігор Шимко.

У своїй промові отець Іван Паньків наголосив на важливості любові та братолюбія, які актуальні як у часи життя Тараса Шевченка, так і сьогодні.

Тарас Кучма зазначив, що часто українського Пророка, який застерігав від негараздів, зображають як мученика та бідну людину.

«Ми повинні усвідомити, що Тарас Шевченко був вільною і свобідною людиною. У своїх працях Пророк завжди говорив про любов до України і її зрадників. Сьогодні ми вкотре переконуємося у Його пророчих словах і кожен з нас має усвідомити важливість Шевченка у нашому житті», – прокоментував Тарас Кучма.

Руслан Щерба поділився спогадами популярності Шевченка серед українських воїнів у часи Майдану. Також подякував митцям за велику справу і підтримку воїнів.

Богдан Лазорак виступив з історичною довідкою.

У підсумковій промові Ігор Шимко висловив подяку Тарасу Кучмі за підтримку мистецтва у Дрогобицькій громаді. Пан Ігор наголосив, що підготовка до відкриття виставки тривала 3 місяці. Найбільше переживання, яке йому довелося пережити – уникнення локдауну.

«Шевченкіана має стати новою традицією у Дрогобичі. Я у це щиро вірю і дякую кожному художнику, хто зголосився по одній картині продати заради доброї справи для українських військових», – резюмував Ігор Шимко.

В ході заходу також виступили мистецькі колективи: Дрогобицький муніципальний камерний хор «Легенда», вихованці музичного коледжу імені Василя Барвінського, хор парафії священномучеників Северіяна, Якима та Віталія «Дзвін».

Триватиме виставка два місяці.

Перейти до вмісту