Дрогобицька міськрада прийняла в комунальну власність бюджетні установи райради, але не всі запропоновані

17:36 11 Січня 2021

У вівторок, 5 січня, на ІІ пленарному засіданні ІІ сесії VІІІ скликання Дрогобицької міської ради прийнято рішення «Про внесення змін до рішення сесії від 24.12.2020р. №21 «Про бюджет Дрогобицької міської територіальної громади на 2021 рік». Цим рішенням передбачено здійснення з 1 січня 2021 року видатків на забезпечення діяльності 111 бюджетних установ та закладів освіти, культури та охорони здоров’я, які Дрогобицька міська рада прийняла від Дрогобицької районної ради, в межах утвореної Дрогобицької територіальної громади.

«Прийняти з 1 січня 2021 року у комунальну власність Дрогобицької міської територіальної громади в особі Дрогобицької міської ради Дрогобицького району Львівської області із спільної власності територіальних громад Дрогобицького району в особі Дрогобицької районної ради підприємства, установи та організації (юридичні особи), їх цілісні майнові комплекси, інше майно закріплене за ними, які розташовані на території Дрогобицької міської територіальної громади згідно з додатком», – йдеться у рішенні сесії.

В частині обговорення, цей проект рішення викликав жваву дискусію.

Заступник голови Дрогобицької РДА Віталій Скоропад пропонував, щоб депутати проголосували за прийняття всіх бюджетних установ, майнові комплекси яких розташовані на території інших ОТГ. В такому випадку ці ж ОТГ зобов’язуються надавати Дрогобицькій міській раді субвенцію за надані послуги їх мешканцям.

На цю пропозицію міський голова Тарас Кучма, секретар ради Орест Каракевич, начальниця фінансового управління та депутатка Оксана Савран пригадали посадовцю відносини району до міста та «гіркий» досвід, коли систематично не відбувалося повернення трансфертів за пролікованих хворих, коли заради наповнення бюджету сіл, цілі структурні підрозділи перереєстровували з Дрогобича у села.

Ще однією з причин відмови проханню керівництва району було й те, що впродовж минулих років мережу галузей освіти, культури та охорони здоров’я міст Дрогобича і Стебника з численними спротивами громадськості вдалося упорядкувати до фінансових можливостей. У районі цього зроблено не було. Так, за словами Тараса Кучми, тепер керівництво району намагається перекласти свою відповідальність на керівництво і депутатський корпус Дрогобицької громади. Депутатам міський очільник наголосив, що у разі не прийняття рішення на користь Дрогобицької громади, відповідальність буде на кожному, а не лише не керівництві громади.

Секретар ради Орест Каракевич зазначив, що у випадку погодження на умови керівництва району, кошти, які закладені на розвиток громади, доведеться спрямувати на утримання районних установ.

Розділилися думки й серед депутатів: одні підтримували позицію керівництва району, назвавши її державницькою, інші, яких більшість – дослухалася до фактів, в основі яких економічні розрахунки та господарський підхід, і прийняли компромісне рішення про прийом районних бюджетних установ, але в межах територіальної громади.

Невдовзі виконавчим комітетом буде створено комісію з приймання-передачі майна та активів відповідно до вимог чинного законодавства. Контроль за виконанням рішення покладено на постійну комісію ради з питань бюджету, фінансів, цінової політики та інвестицій.

Як роз’яснила Оксана Савран, на фінансування 111 прийнятих установ з бюджету громади буде виділено 89 мільйонів гривень. У випадку погодження з пропозицією керівництва району, ця сума зросла б на щонайменше 15,6 мільйонів гривень.

Перейти до вмісту