Дрогобицька міська рада скерувала звернення до прем’єр-міністра та депутатів ВР з проханням внести зміни до Бюджетного Кодексу

15:32 25 Листопада 2021

Сесія Дрогобицької міської ради скерувала звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та депутатів Верховної ради України з проханням внести зміни в Бюджетний кодекс України в частині можливостей залучення інвестицій для розвитку громади.

Станом на сьогодні у Бюджетному кодексі України встановлено обмеження на залучення зовнішніх інвестицій для розвитку громади на термін до трьох років, у разі наявних протермінувань з погашення платежів по отриманих позиках, чи порушення графіку погашення боргу.

Комунальним підприємством «Дрогобичводоканал» Дрогобицької міської ради у 2009 році було отримано позику Міжнародного банку реконструкції та розвитку під місцеві гарантії в загальній сумі 3 131 207,53 доларів США. Графіки погашення платежів на сьогоднішній день є порушеними. Обумовлено це тим, що держава не виконувала своїх зобов’язань перед комунальними підприємствами, в результаті чого виникла різниця в тарифах, яка спровокувала заборгованість перед підприємством.

Окрім цього «Дрогобичводоканалу» боргує близько 14 мільйонів гривень ТОВ «Трускавецький водоканал». А протягом останніх кількох років, в умовах бюджетної децентралізації, постійно виникала необхідність виконання місцевим бюджетом делегованих повноважень держави.

Однак Дрогобицькою міською радою було надано Гарантію щодо своєчасного та повного виконання зобов’язань, що виникають у рамках субкредитного договору. Жодних інших порушень чи вини місцевого органу самоврядування немає. Однак недотримання графіку платежів робить неможливим залучення для Дрогобицької громади нових інвестицій.

Тому Дрогобицька міська рада звернулась до прем’єр-міністра та ряду народних депутатів (Ореста Саламахи, Михайла Цимбалюка, Михайла Бондара, Олега Синютки, Софії Федини, Віталія Безгіна).

«З об’єктивних причин просимо списати заборгованість або зарахувати в повному обсязі за рахунок різниці в тарифах на послуги з централізованого  водопостачання і водовідведення. В результаті вище наведеного, просимо відмінити п. 7 ст. 74 Бюджетного кодексу України, яка блокує наші дії щодо залучення інвестицій задля розвитку громади» – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що в листопаді цього року рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг» було прийнято рішення про визначення кредитного рейтингу для Дрогобицької міської громади за Національною рейтинговою шкалою – uaBBB. Прогноз кредитного рейтингу визначено як стабільний.

Перейти до вмісту