«Дрогобицька Голгофа»: Пам’ять і пересторога

14:54 27 Січня 2020

На екрани вийшов фільм про звірства каральної машини НКВД на Західній Україні.

Сьогодні з телеекранів, полотен кінотеатрів, планшетів, айфонів до наших очей масово вповзає чужа кінопродукція з примітивними сюжетами, з нереальними суперменами і фантастичними спецефектами, а ще — ностальгійне болото «русского міра».

Появу на кіноекранах «Дрогобицької Голгофи» (режисер Олександр Король, сценарист Тарас Метик, художнє оформлення Ярослава Даниліва, продюсер Наталія Копичин), без перебільшення, можна вважати подвижницькою справою. Попри обмежені кошти творцям вдалося відтворити картину жахіття, яке спіткало не тільки жителів Дрогобича, Самбора, Стрия, Станіслава і десятки інших містечок Західної України в період сталінських репресій в 30 — 40-х роках минулого століття.

Глядачі стали свідками дикунської розправи «масковських асвабадітєлєй», які вдерлися на західні терени України в 1939 році, що призвело до масового звірства та винищення місцевих жителів. У своєму безтямному свавіллі супроти українських патріотів московські людолови ґвалтували жінок, дівчат, монахинь, відрізала їм груди, розпорювала багнетами животи, мордували чоловіків, підлітків, дітей і старших осіб, здираючи шкіру з голови до п’ят, вирізаючи тризуби на спинах, розбиваючи голови табуретом чи молотком залізничного обхідника, забиваючи металеві цвяхи (костилі), розпинаючи на воротах в’язниць, а часто в поспіху, закидаючи камери гранатами, приховуючи останки у криницях чи шурфах копалин.

Кінотвір «Дрогобицька Голгофа», зокрема акторська майстерність головних героїв — о. Якима Сеньківського, у виконанні Івана Герасимчука, енкаведиста Меркулова (актор Вадим Сорокін), артистів Львівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича, — засвідчили, що вивчення історії минулого не має стертися з народної пам’яті.

Здавалося, що отець Яким Сеньківський, у виконанні Івана Герасимчука, якого не розстріляли, як інших жертв Дрогобицької Голгофи, бо це було б надто легкою смертю, а закатували у страшних муках і зварили в казані, вже тоді зійшов на Небеса, а чекіст Меркулов, роль якого вдало зіграв Влад Сорокін, буде конати, як і все покоління сталінських душогубів, у пекельних муках довічно.

У масових сценах, де були задіяні актори Львівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича під орудою Миколи Гнатенка та колективів народного театру ім. Лесі Українки та театру «Альтер» м. Дрогобич, проявилася висока відповідальність, талант, наснага і терпіння у виконанні поставлених завдань.

Фільм талановито оформили своїми музичними творами «Піккардійська Терція» і знаний пісняр-бард Тарас Житецький.

Новостворена картина, без сумніву, стане помітним явищем історії та культури України.

Нещодавно фільм «Дрогобицька Голгофа» став учасником позаконкурсної програми Трускавецького міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат» і відзначений почесною нагородою.

Автор: Володимир Грабельський

Джерело: газета “День”

Перейти до вмісту