До уваги страхувальників та застрахованих осіб!

10:19 28 Січня 2022

На підставі проведеного аналізу видатків на матеріальне забезпечення застрахованих осіб по Дрогобицькому відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (надалі –Відділення) у 2021 році в порівнянні з 2020 роком спостерігається зменшення кількості осіб на 1,4% та кількості днів тимчасової непрацездатності на 11,7%. За вищевказаний період зросла кількість листків непрацездатності на 0,3% , це пояснюється тим, що у 2021 запроваджено електронні лікарняні, середня тривалість яких значно менша ніж паперових. В цілому середня тривалість листків непрацездатності у 2021 році зменшилася в порівнянні з 2020 роком на 11,9%. Витрати за рахунок коштів Фонду зросли на 1,6% або 420,1 тис. грн, що пояснюється зростанням середньоденної допомоги на 15% або 36,41 грн.

У розрізі груп страхувальників спостерігається спад кількості осіб та кількості днів тимчасової втрати працездатності по закладах охорони здоров’я, освіти та невеликий ріст по органах державної влади та підприємствах швейної промисловості. Частка витрат на заклади освіти складає 28%.

З метою контролю за правильністю нарахування та виплати страхувальниками допомоги по тимчасовій непрацездатності та обґрунтованістю підстав для їх призначення, спеціалістами Відділення протягом 2021 року проведено 31 планову та 22 позапланові перевірки страхувальників. Однією з причин проведення позапланових перевірок є проведений моніторинг по несвоєчасній подачі страхувальниками повідомлень про виплату коштів застрахованим особам. Згідно проведених перевірок застосовано штрафних та фінансових санкцій на суму 27743,26 грн.

За грудень 2021 року у Відділенні 94% від усіх прийнятих на фінансування лікарняних – електронні. Починаючи з жовтня 2021 року – 84% всіх прийнятих на фінансування лікарняних – електронні.

Спеціалістами Відділення ведеться постійна інформаційно – роз’яснювальна робота серед страхувальників у формі консультацій як засобами телефонного зв’язку так і в ході особистих прийомів.

Проведено два семінари – навчання зі страховим активом району у приміщеннях Дрогобицької районної ради та Меденицької селищної ради. Доведено до страхувальників м. Дрогобича та Дрогобицького району усі нововведення у законодавстві з питань матеріального забезпечення застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду, у зв’язку із запровадженням електронного лікарняного з 04 червня 2021 року. Кількість присутніх склала – 96 осіб.

Протягом червня – грудня спеціалістами Відділення проведено 10 робочих зустрічей з страховим активом страхувальників. Обговорено актуальні питання про поетапне впровадження електронної форми листків непрацездатності, роботу комісій із соціального страхування в умовах переходу на електронні листки непрацездатності, подачу заяв – розрахунків для надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

Відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України
у Львівській області

Перейти до вмісту