До уваги малого та середнього бізнесу! Стартували конкурси для підтримки інтеграції МСП України у внутрішній ринок ЄС

11:47 7 Березня 2023

28 лютого 2023 року Єврокомісія започаткувала конкурси для підтримки інтеграції малого та середнього підприємництва (МСП) України у внутрішній ринок ЄС  на суму 7,5 мільйонів євро.

Конкурси спрямовані на те, щоб допомогти українським підприємцям та підприємствам скористатися перевагами внутрішнього ринку ЄС. Конкурси фінансуються в рамках Програми внутрішнього ринку й слідують за нещодавньою угодою про приєднання до Програми України, підписаної 2 лютого 2023 року Головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

В рамках сьогоднішніх конкурсних пропозицій, ЄС пропонує відчутну фінансову підтримку українським малим підприємствам та підприємцям, щоб створювати нові партнерські відносини з іншими європейськими компаніями та проводити розширення в бік ЄС.

Перший конкурс — «Бізнес-міст»  бюджет якого становить 4,5 мільйонів євро, забезпечить фінансову підтримку українським малим та середнім підприємствам (МСП), які постраждали від війни, у вигляді ваучерів на доступ до послуг та участь у виставках у ЄС.

Проєкт адмініструватиметься організаціями підтримки бізнесу, як-от Європейська мережа підприємств (ЄМП), Європейська мережа кластерів та інші.

Метою конкурсу є створення консорціуму бізнес-організацій, який відбере до 1 500 українських МСП, орієнтованих на зростання та сталий розвиток, для прямої підтримки в розмірі до 2 500 євро.

Ця пряма підтримка буде покривати українським МСП витрати на послуги з підтримки бізнесу, як-от: дослідження ринку для знайдення європейських партнерів; юридичні, організаційні або фінансові консультації для створення нової компанії або адаптації наявної; допомога в участі в торгових ярмарках у ЄС або у виїзді на них та юридичні консультації з прав інтелектуальної власності.

Зрештою, «Бізнес-міст» не лише принесе користь зацікавленим компаніям, але й зможе забезпечити альтернативні ринки європейським компаніям (замість російського та білоруського), а також сприяти відновленню України.

Другий конкурс «Erasmus для молодих підприємців — Україна» з бюджетом у 3 мільйони євро дозволить новим українським підприємцям набути підприємницький досвід в інших європейських країнах. Цей проєкт буде започаткований в рамках уже створеної програми Erasmus для молодих підприємців (EYE), яка запропонувала для понад 22 000 підприємців з усієї Європи можливість поділитися своїми підприємницькими ноу-хау. До вже створеної програми EYE звернулася найбільша кількість українських підприємців, які подали заявки (154) та взяли участь у програмі (79) протягом 2022 року.

У рамках конкурсу будуть відібрані організації в Україні та ЄС, які приймуть до 430 нових українських підприємців і знайдуть для них підприємців, що співпрацюватимуть з ними в ЄС. Потім цим підприємцям буде надана фінансова підтримка й допомога в оплаті проживання та подорожі.

Конкурси починаються 28 лютого 2023 року.

Для довідки:

Програма Внутрішнього ринку — це сучасна, проста й гнучка програма, яка об’єднує широкий спектр заходів, що раніше фінансувалися окремо, в одну узгоджену програму.

Маючи на період 2021-2027 років бюджет у 4,2 мільярди євро, вона забезпечує комплексний пакет для підтримки та зміцнення контролю Внутрішнього ринку. Крім того, Програма підтримає краще виконання законодавства Союзу та сприятиме підвищенню конкурентоспроможності МСП, зокрема через Європейську мережу підприємств, кластери та Erasmus для молодих підприємців.

Від моменту створення у 2009 році програми Erasmus для молодих підприємців (EYE) у ній взяли участь понад 22 000 підприємців. Україна вже кілька років є країною-учасницею, і ця програма змогла продовжуватися, незважаючи на війну.

Перейти до вмісту