Доступна медицина для містян: Про здобутки та перестороги говорили під час публічної дискусії

23:19 24 Грудня 2019

Чи доступна медицина для містян, які здобутки у 2019 році та які виклики, пов’язані з реформою, спіткали колективи комунальних некомерційних підприємств Дрогобича та Стебника, про це говорили у п’ятницю, 20 грудня, під час публічної дискусії «Доступна медицина для містян».

Захід відбувся в межах співпраці Дрогобицької міської ради, Українського кризового медіа-центру та програми USAID #ВзаємоДія.

У ході заходу Володимир Чуба — начальник відділу охорони здоров’я ДМР проінформував присутніх про надбання, яких вдалося досягти у 2019 році в галузі охорони здоров’я Дрогобича та Стебника.

Про успішність реформи на первинній ланці розповіла керівник НКП «Дрогобицька міська поліклініка» Юлія Гончаренко.

Та більше часу учасники заходу приділили дискусії щодо ситуації, яка склалася на вторинному рівні, що призвело до суттєвої заборгованості зарплати працівникам під кінець року.

З боку держави місцевому самоврядуванню рекомендовано оптимізувати штатну чисельність працівників відповідно до бюджетних асигнувань — скоротити близько 450 посад. Однак місцеве самоврядування не пішло на ці кроки, оскільки у медзакладах Дрогобича та Стебника обслуговуються не лише містяни, а й мешканці інших територій. Таких пацієнтів близько 40%. Відповідно оптимізація штату працівників призвела б до тотальної руйнації медицини міст Дрогобича та Стебника.

Всупереч вимогам держави місцеве самоврядування доклало всіх зусиль щоб розвивати онкопревенцію та кардіологічні послуги. Так закуплено нове обладнання, відкрито нові відділення.

Про перестороги щодо відтермінування реформи на вторинному рівні розповіли керівник КНП «Дрогобицька міська лікарня №1» Володимир Бігуняк та Андрій Коцюба — керівник КНП «Стебницька міська лікарня».

Посадовці наголошують, що затягування впровадження реформи не тільки призводить до дефіциту зарплати, а й нема чіткого роз’яснення як відбуватиметься оцінка послуг після впровадження реформи.

Експертну оцінку ситуації, яка склалася у Дрогобичі дав Олександр Ябчанка — експерт з реформи охорони здоров’я. Однією з проблем нестачі фінансування експерт вважає, що потрібно якомога швидше впровадити реформу на вторинному рівні, щоб кошти «рухалися» за пацієнтом. Загалом Олександр Ябчанка позитивно оцінив ті зміни, які відбуваються у Дрогобичі та Стебнику в галузі охорони здоров’я.

Модератором Круглого столу виступила представниця Українського кризового медіа-центру Юлія Гриценко.

Пряма трансляція заходу відбувалася на офіційній сторінці Дрогобицької міської ради у соцмережі Фейсбук.
_
Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!». Окремі думки, висловлені під час заходу та у матеріалах, є відповідальністю організаторів і не обов’язково відображають погляди Агентства USAID або Уряду США.

Проект «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!» —п’ятирічна ініціатива USAID, яка має на меті допомогти Україні у зменшенні рівня корупції та підвищенні підзвітності та прозорості управління. Проект спрямований на розширення повноважень ключових урядових інституцій у боротьбі з корупцією, побудові громадської підтримки та участі в антикорупційних зусиллях та зменшенні толерантності громадян до корупції.

Перейти до вмісту