Досить толерантності: у Дрогобицькій громаді проведуть заходи з дерусифікації

14:49 14 Квітня 2022

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, сесія Дрогобицької міської ради прийняла рішення про проведення заходів повної дерусифікації у Дрогобицькій громаді та повної заборони діяльності церкви, що підпорядковується московському патріархату.

Сьогодні, 14 квітня, під час чергового засідання сесії, депутати Дрогобицької міської ради, одноголосно підтримали рішення про проведення заходів дерусифікації, відповідно до якого у населених пунктах Дрогобицької громади має бути проведено заміну назв вулиць та демонтаж пам’ятних знаків і меморіальних дошок, які популяризують російську культуру.

Згідно з рішенням сесії, управління культури та розвитку туризму, спільно з відділом містобудування та архітектури мають розробити та подати пропозиції щодо зміни назв вулиць, імена яких мають причетність до російських діячів та пропагують собою російську культуру. Департамент міського господарства має забезпечити заходи по демонтажу пам’ятних знаків радянської епохи.

В додатку до рішення є перелік пам’ятних знаків монументального мистецтва місцевого значення, які підлягатимуть демонтажу. Поміж ними – монумент «Вічний вогонь», пам’ятник Григорію Геврику та комуністична зірка, яка знаходиться на стелі будівлі Народного дому ім. Івана Франка.

Зберігання демонтованих пам’ятних знаків та меморіальних дошок має забезпечити музей «Дрогобиччина».

«Ми занадто довго толерували рускій мір. Бачимо, до яких жахливих наслідків це призвело – до знищення нашого народу, до знущань над нашими жінками і дітьми, до масових катувань та вбивств українців російськими окупантами. Тому ми повинні сказати чітке ні – їхній мові, їхній культурі, їхній церкві. Всьому, що має відношення до країни, яка породила стільки нечисті, брехні та жорстокості», наголосив міський голова Тарас Кучма.

Окремим рішенням депутати Дрогобицької міської ради одноголосно підтримали повну заборону діяльності на території Дрогобицької громади Української Православної церкви, яка підпорядковується московському патріархату.

Перейти до вмісту