Досвід управління у Дрогобицькій громаді зацікавив гостей зі шахтарських міст Донеччини, Луганщини та Волині

12:04 15 Листопада 2021

Діяльність органу місцевого самоврядування у Дрогобицькій громаді здійснюється на основі Стратегії сталого розвитку та у межах системи Smart city. Недавно Дрогобич отримав відзнаку за впровадження принципів сталої мобільності. Ці процеси викликають неабиякий інтерес у представників інших міста та громад.

Так, у п’ятницю, до Дрогобича завітала делегація представників зі шахтарських міст Донеччини, Луганщини та Волині. Візит відбувся у межах поїздки на Львівщину з метою ознайомлення з кращими практиками та роботою ОМС, який реалізовує Центр екологічних ініціатив «Екодія» та Луганський обласний правозахисний центр «Альтернатива».

У міській раді Дрогобича делегацію привітав перший заступник міського голови Ігор Герман. Він зазначив, що обмін досвідом та співпраця між містами України в умовах сьогодення – запорука успішного управління та розвитку не лише громад та територій, а й України загалом. Відтак посадовець вручив гостям сувенірні подарунки.

Про управління громадою на основі цінностей та нові практики, які впроваджено у Дрогобицькій громаді гостям розповів директор КУ «Інститут міста Дрогобича» Володимир Кондзьолка.

Посадовець наголосив, що у 2016 році у Дрогобичі започаткували впровадження сервісів е-урядування, е-демократії та формування наборів відкритих даних. У 2018 році перейшли на прийняття рішень на основі даних. А у 2021 році поєднали використання Смарт Сіті, відкритих даних, методології прийняття рішень на основі даних для управління територіальною громадою на основі цінностей. Важливо й те, що до управлінських процесів залучено громаду. Партнерство між громадою та владою побудоване на принципах комунікації, інформування та співпраці.

Щодо проектної діяльності та залучення громади до розвитку території, то загальна вартість проектів місцевих ініціатив Дрогобича та Стебника, які реалізовано у 2016-2020 роках становить сумарно 54 мільйони гривень.

На завершення Володимир Кондзьолка поділився інформацією про розробки сценаріїв урядування до 2030 року.

Про роботу управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій розповів Зеновій Квасній. Він наголосив, що оптимальною моделлю взаємодії з громадою є поєднання процесів інформування, комунікації та цифровізації. Особливо актуальними ці процеси є у час пандемії.

Завдяки системі Смарт сіті, яку почали впроваджувати з 2016 року, громадяни сьогодні можуть отримати низку послуг не виходячи з дому, і тим самим не наражати себе на небезпеку. Також сьогодні команда управління активно працює над впровадженням нових сервісів, та над розширенням функцій системи Смарт сіті для мешканців всієї громади.

Окремо посадовець поінформував про нагороду для міста за впровадження принципів сталої мобільності.

На завершення гості та посадовці міської ради обмінялися думками щодо розвитку процесів управління у громадах, подоланні викликів та співпраці між містами.

Перейти до вмісту