Досвід роботи з переселенцями презентували на конференції з питань забезпечення місць тимчасового прихистку для ВПО

8:27 18 Липня 2022

З перших днів війни Дрогобицька громада прихистила понад двадцять тисяч внутрішньо переміщених осіб, які переїхали з регіонів, що потерпають від ворожих обстрілів. З них понад одинадцять тисяч продовжують проживати у Дрогобицькій громаді до сьогодні. Переселенців забезпечують житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою, засобами гігієни, та речами першої необхідності.

У п’ятницю, 15 липня, керівництво Дрогобицької громади взяло участь у зустрічі «Місце життя» у Львові, з питань забезпечення прихистком людей, які постраждали від російської агресії.

Захід організований за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та об’єднав представників органів місцевого самоврядування, які найбільше опікуються внутрішньо переміщеними особами з трьох областей — Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької.

У зустрічі взяли участь міський голова Дрогобича Тарас Кучма та заступник міського голови Андрій Ковч.

Мета заходу — обговорити та вирішити важливі питання, що стосуються місць тимчасового прихистку для осіб, які постраждали від війни.

За словами заступника міського голови Андрія Ковча, на зустрічі учасники обговорювали кожен свій досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами, ділились проблемами, з якими стикались в процесі роботи та результатами співпраці з громадським середовищем і донорськими організаціями.

Нам було важливо відвідати цю зустріч, щоб донести, що в нас налагоджені всі процеси — забезпечення харчуванням, речами першої необхідності, одягом тощо. І також, щоб підняти важливе питання — забезпечення належними житловими умовами ВПО не лише на рівні нашої громади, але й всієї України. Адже навіть після того, як ми переможемо та відвоюємо наші землі, ці люди не зможуть одразу повернутись додому — у місця, де зруйнована інфраструктура та всі потрібні для життя комунікації, — прокоментував Андрій Ковч.

На конференції представники Дрогобицької громади також підняли питання забезпечення державою належних умов для будівництва житла, яке здійснюється органами місцевого самоврядування. Оскільки наша громада розуміє, що питання облаштування достатньої кількості помешкань для переселенців стоїть гостро у всіх громадах.

Дрогобич вже не вперше бере участь у таких конференціях. Більше того, нас часто запрошують бути спікерами. І це означає, що наш досвід цікавий і нас готові слухати. Нам дійсно є чим поділитись, адже ми стратегічно готуємось до вирішення питань пов’язаних із обладнанням житла для ВПО та намагаємось розрахувати проблеми, з якими можемо зіткнутися в процесі роботи. Тому розуміємо зараз, з якими труднощами можуть зіткнутись інші міста та громади, — зазначив Андрій Ковч.

За результатами зустрічі посадовцям вдалось налагодити контакти з кількома міжнародними фондами, що надалі дасть можливість громаді подавати заявку на отримання грантів та інших допомог.

До слова, житло для внутрішньо переміщених осіб облаштовують у Дрогобичі та Стебнику. Департаментом міського господарства розроблено критерії відбору потенційних мешканців, які щоразу оновлюють на офіційному інтернет-порталі Дрогобицької міської ради.

Перейти до вмісту