Доведеться повертати всю суму! Трускавецький водоканал не зміг оскаржити 6 млн грн боргу

23:05 11 Листопада 2019

Суд вдруге не задовольнив спробу трускавецького водоканалу оскаржити частину боргу підприємства перед КП «Дрогобичвордоканал». Йдеться про понад 6 млн грн, які були накопичені за період з 1 січня 2016 до 30 квітня 2016 року.

Відповідну ухвалу прийняв Західний апеляційний господарський суд, залишивши в силі рішення Господарського суду Львівської області від 20 травня цього року.

Зазначимо, що йдеться несвоєчасне встановлення економічно-обґрунтованого тарифу.

Як відомо, у вересні 2015 року трускавецький водоканал отримав статус гуртового споживача. Постанова Кабміну № 670 стала підсумком напрацювань попереднього керівництва міста, яке підняло на державному рівні питання врегулювання тарифів на водопостачання.

Коли постанова набула чинності, відповідно до її положень та інших законодавчих актів, у листопаді 2015 року відбувся взаємозалік між трускавецьким, дрогобицьким водоканалами й урядом на суму 11, 5 млн гривень. І під кінець 2015 борг Трускавця становив 4,49 млн грн (не підлягала взаємозаліку заборгованість щодо юридичних осіб). Однак трускавецький водоканал отримав механізм для формування економічно обґрунтованого тарифу, а у 2016 році з міського бюджету у статутний фонд підприємства було скерована понад 2 млн грн. Тобто за наявності фахового менеджменту були передумови, аби підприємство почало працювати стабільно.

Натомість очільники міста й водоканалу умудрилися примножити борг у кілька разів! Через некомпетентність посадовців нові тарифи на послуги з водопостачання і водовідведення для трускавчан були затверджені лише 1 травня 2016 року. Таке зволікання дало поштовх до подальшого накопичення боргів – на завершення 2016 року вони сягнули 10,9 млн грн! Й з того часу продовжують зростати!

Влітку кризова ситуація досягла епогею – з 1 липня було арештовано рахунки та майно ТзОВ «Трускавецький водоканал». На той момент загальна сума боргу зі штрафними санкціями сягнула 13,5 млн грн.

Аби врегулювати конфлікт Трускавецька міська рада підписала чотиристоронній договір: разом з водоканалом міста-курорту з Дрогобицькою міською радою та водоканалом міста Котермака.

Відповідно до цієї угоди боргові зобов’язання водоканалу міста-курорту мерія взяла на себе. У серпні уже компенсовано коштом міського бюджету 1,4 млн грн. До кінця року міський голова Трускавця Андрій Кульчинський пообіцяв сплатити ще 1 млн грн боргу дрогобицькому водоканалу. А впродовж наступних двох років відповідно до укладених домовленостей Трускавець має закрити цю суму повністю!

Гарна перспектива, що й казати! Виходить, що трускавчани заплатять двічі за отримані від міського водоканалу послуги! Спочатку як споживачі, а тепер – як платники податків, які наповнюють бюджет! І жоден з посадовців не буде притягнутий до відповідальності за кризову ситуацію на водоканалі. Мільйонні втрати через некомпетентність і системну бездіяльність міського голови Андрія Кульчинського і профільного заступника Олексія Балицького тепер компенсуватимуть трускавчани.

Питне озеро у Трускавці сильно обміліло. Мабуть, качки воду випили… Фото зі сторінки у ФБ Alex Baidatsky

Нагадаємо, що у жовтні рішенням виконавчого комітету було затверджено новий тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, який складає 30, 44 грн за 1 куб м з ПДВ. Це вже вшосте за період головування Андрія Кульчинського вартість послуг на воду для трускавчан зросла. Однак чергове підвищення ціни не означає покращання якості – у мережу в значних обсягах подається вода з питного водосховища.

Ольга КУЦ, “Джерела Трускавця

Перейти до вмісту