Дерусифікація бібліотечних фондів: із книгозбірень міста та територіальної громади вилучити понад 30 тисяч радянських книг

10:48 9 Серпня 2022

В межах дерусифікації – із бібліотечних фондів Дрогобича та територіальної громади вилучили понад 30 тисяч радянських книг. Таку інформацію озвучила керівниця бібліотечної системи міста Марта Андрусик. Радянську літературу із бібліотек почали вилучати ще давніше – однак із початком повномасштабного вторгнення росії на терени України цей процес пришвидшили. Відтак із січня місяця із книгозбірень Дрогобича, Стебника та територіальної громади – а таких загалом 30 – було вилучено понад 30 тис. радянських книг. За словами Марти Андрусик – таку літературу здали на макулатуру, відтак вилучені кошти скерували на спецрахунок бібліотечної системи. За них згодом буде придбано нові та сучасні книги, які поповнять бібліотечні фонди міста і територіальної громади.

Окрім цього, за ініціативи Управління культури та розвитку туризму ДМР, зокрема керівниці відділу культури і мистецтв Лесі Татарської з початком літа у місті реалізовують амбітний проект – «Подаруй бібліотеці книжку».

Ідея акції проста – поповнити бібліотечні фонди україномовними книгами та відродити у молодого покоління зв’язок з паперовою літературою.

Ми дуже хочемо відновити навички живого спілкування з книгою, тенденцію читання у читальних залах бібліотек, де людина повністю поринає в особливу атмосферу, набирається ідей, нових знайомств. Тому книги потрібно поновлювати. Ми є носіями культури, і тому те, що ми збережемо, чи вкладемо зараз — це вагомий внесок у розвиток культури в майбутньому,— поділилась Леся Татарська.

Важливу ініціативу особисто підтримала й Народна Артистка України та Герой України Ада Роговцева, яка у соціальних мережах закликала своїх друзів пожертвувати книги для Дрогобицької міської бібліотеки.

Як наслідок у Дрогобицьку книгозбірню уже надійшли книги із Києва та Львова, активно їх приносять і місцеві мешканці. За твердженнями Марти Андрусик – із столиці небайдужі надіслали в Центральну бібліотеку імені В’ячеслава Чорновола галузеву та історичну літературу, із Львова – письменник Станіслав Ганський прислав чимало своїх новинок 2022 року видавництва. Паралельно, україномовну літературу  – серед якої історичні романи та дитячі книги у книгозбірні несуть і дрогобичани.

Додамо, книги можна приносити до усіх бібліотек-філій Дрогобича, Стебника та навколишніх сіл.

Перейти до вмісту