Державна соціальна допомога на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку

10:17 13 Жовтня 2021

Одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», призначається державна соціальна допомога на догляд

Право на призначення допомоги мають особи, які:
 є одинокими, тобто не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати;
 досягли 80-річного віку;
 згідно висновку ЛКК потребують постійного стороннього догляду;
 одержують пенсію відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Для призначення державної соціальної допомоги на догляд подаються такі документи:
🔸 заява за формою, встановленою Мінсоцполітики;
🔸 декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги за формою, встановленою Мінсоцполітики;
🔸 висновок лікарсько-консультативної комісії, де обов’язково повинно бути зазначено, що заявник потребує постійного стороннього догляду.

Допомога на догляд призначається з дня звернення, але не раніше досягнення 80-річного віку на період призначення пенсії. Особам, які одержують надбавку до пенсії на догляд, за бажанням, замість зазначеної виплати може бути призначена допомога на догляд.
Розмір допомоги складає 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто з 01.07.2021 року – 741,60 грн.

Допомога не призначається:
 особам з інвалідністю, які отримують соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;
 особам, які отримують щомісячні компенсаційні виплати на догляд, призначені органами соціального захисту.

Примітка: заяву та декларацію за формами, встановленими Мінсоцполітики, можна отримати в управлінні соціального захисту населення Дрогобицької міської ради (безкоштовно).

За додатковим роз’ясненням просимо звертатись у відділ прийому громадян управління соціального захисту населення за адресою:
▶️ м.Дрогобич, пл.Ринок,1, каб.№8,9,11 або за телефоном 35780, 0960336295
▶️ м.Стебник, вул. Симоненка, 24 або за телефоном 441009, 0950461480

Перейти до вмісту