Держава скорочує освітню субвенцію: яке майбутнє навчальних закладів Дрогобича та Стебника? – роз’яснення начальника відділу освіти Віталія Вовківа

17:00 27 Вересня 2022

Начальник відділу освіти ДМР Віталій Вовків інформує про ситуацію в галузі освіти у громаді та заходи оптимізації навчальних закладів міста Стебник, заплановані на 2023 рік.

Станом на сьогоднішній день на базі закладів освіти ДМР функціонує 531 клас, в яких навчається 12 487 учнів. З них у Дрогобичі – 319 класів, у яких навчається 8 846 учнів. Середня наповнюваність класів у Дрогобичі становить 27,73 учнів, що у відсотковому співвідношенні становить 94,7%.

У навчальних закладах Стебника функціонує 68 класів, в яких навчається 1663 учні. Середня наповнюваність у класах становить 23,5 дитини. Так як потужність закладів становить 2790 учнів, у відсотковому співвідношенні наповнюваність класів становить лише 59,5%.

Вже в цьому році держава скоротила субвенцію на освіту на 10%, що становить більше 26 млн грн для Дрогобицької громади. Відповідно вже цього року є недофінансування в частині виплати заробітних плат.

У Дрогобичі, щоб уникнути недофінансування були проведені заходи оптимізації, відкрито на 10 класів менше та зменшено низку поділів на групи при вивченні окремих предметів.

У Стебнику жодних заходів оптимізації не проводили і недофінансування заробітних плат вже в цьому році становить 3 млн 365 тис. грн.

У 2023 році у державному бюджеті освітню субвенцію зменшать на 20%. Для Дрогобицької МТГ недофінансування становитиме 52 млн грн.

Щоб уникнути заборгованості заробітної плати в наступному році відділ освіти вимушений проводити заходи оптимізації у Стебнику. Реорганізацію освітніх закладів Стебника планують провести шляхом юридичного злиття чотирьох освітніх установ та створення на їх базі одного Стебницького ліцею. Чотири школи мають бути реорганізовані в одну юридичну особу, яка зможе діяти на базі існуючих приміщень. Економія при цьому становитиме близько 4 млн грн в рік.

Як наголосив Віталій Вовків, відповідні рішення прийматимуть влітку 2023 року. Цьогоріч всі заклади освіти працюють у звичному режимі.

Перейти до вмісту