Депутатів та громадських активістів запрошують на публічні консультації законопроекту «Про політичні партії в Україні»

14:43 22 Жовтня 2021

Робоча група Верховної Ради України з розробки закону про політичні партії запрошує представників політичних партій та громадських організацій на публічні консультації щодо статусу та діяльності політичних партій в Україні.

Мета публічних консультацій: створити простір для обміну ідеями між представниками різних політичних партій та громадських організацій регіонального та місцевого рівнів щодо розробки законопроєкту про політичні партії, що сприятиме формуванню в Україні чуйних, підзвітних та інклюзивних політичних інституцій.

Пропозиції, зауваження та коментарі щодо ключових питань законопроекту, озвучені та обговорені в ході публічних консультацій, будуть враховані в процесі підготовки відповідного закону.

Background

Проєкт закону знаходиться в розробці другий рік поспіль і пройшов вже серію публічних консультацій з партіями, науковцями та представниками громадських організацій у грудні 2020 року, а також з усіма фракціями парламенту у січні 2021 року. Документ отримав висновки Венеціанської комісії та ОБСЄ. Враховуючи таке широке залучення стейкхолдерів, проект закону був удосконалений і потребує додаткового обговорення з його ключовими бенефіціарами.

Не секрет, що протягом останніх десятиліть політичні партії в Україні мали низький рівень довіри у суспільстві. Дана теза підтверджується низкою соціологічних досліджень. Недавнє опитування громадської думки Центру Разумкова свідчить, що 73,2% громадян не довіряють політичним партіям. А згідно з опитуванням Національного демократичного інституту (далі – НДІ), 33% громадян не мають позитивного ставлення до жодної з політичних партій. Рівень спілкування між політичними партіями та громадянами під час міжвиборчого періоду зведений до мінімуму. У такому випадку відповідальні політики, громадські активісти, наукові кола, юристи та інші експерти повинні об’єднатись для розробки законопроекту, який би сприяв еволюції політичних інститутів в Україні та створив поле для якісного партнерства, співпраці між громадянами та політичними партіями, і як результат – розвинув довіру до останніх.

ПРО КОНСУЛЬТАЦІЇ

Хто проводить? Робоча група ВРУ з розробки закону про політичні партії в партнерстві з Всеукраїнської ініціативою “Активна Громада” та Центром політико-правових реформ за сприяння Національного демократичного інституту та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

З ким консультуються? З представниками політичних партій, які представлені у місцевих радах та/або мають активні осередки в регіонах – лідерами місцевих партійних осередків, партійними будівниками, представниками молодіжних та жіночих крил, активістами партій, представниками громадських організацій, академічної спільноти, політтехнологами.

Про що консультуються? Проведення публічних консультацій передбачає вивчення та оцінку позицій заінтересованих сторін, пошук та обговорення запропонованих рішень щодо ключових аспектів діяльності політичних партій, їх статусу в суспільстві, забезпечення національної безпеки, розвитку внутрішньопартійної демократії та фінансування партій.

Де проходитимуть консультації?

Усі консультації відбуватимуться на платформі ZOOM та охоплять усі регіони України.

25 жовтня з 15:30 до 18:00

Тема «Роль, статус та діяльність політичних партій. Національна безпека»

Зареєструватись можна до 22.10, 12:00 за посиланням: https://cutt.ly/WEZkAQZ

27 жовтня з 15:30 до 18:00

Тема “Внутрішньопартійна демократія”

Зареєструватись можна до 26.10, 12:00 за посиланням: https://cutt.ly/XEZlROZ

29 жовтня з 10:00 до 12:30

Тема “Фінансування партій”

Зареєструватись можна до 28.10, 12:00 за посиланням: https://cutt.ly/xEZlA5c

Після вашої реєстрації організатори надішлють вам лист-запрошення з посиланням на подію в ZOOM. Заявки, що надійдуть після 12:00 дати реєстрації, розглядатись не будуть.

Організатори також залишають за собою право відмовити в участі, якщо зареєстрованих буде більше ніж 120 осіб, або зареєстровані не відповідають виписаним критеріям учасників, що зазначені вище в даному документі.

Про що можна дізнатись під час консультацій? Під час заходів можна буде ознайомитися з основними положеннями проекту закону, який був напрацьований робочою групою ВРУ.

Формат консультацій:

Консультації проводитимуться у форматі онлайн-зустрічі з представниками заінтересованих сторін.

Захід складатиметься з кількох послідовних сесій:

Презентація концепції законопроекту

Робота учасників консультації в групах: обговорення питань, винесених на публічну консультацію

Презентація та обговорення результатів роботи у групах

Підбиття підсумків

Результат серії публічних консультацій:

Консультації проводитимуться у жовтні 2021 року. За результатами проведення серії публічних консультацій організаторами буде підготовлено аналітичний звіт. Робоча група ВРУ врахує висновки, зроблені в результаті консультацій, під час підготовки законопроєкту.

Перейти до вмісту