Депутати міської ради звернулися до Президента, ВРУ, Кабміну та силових структур щодо припинення переслідування волонтерів

11:06 21 Жовтня 2022

Триває дев’ятий рік російсько-української війни та 240-й день повномасштабного вторгнення росії на терени України. Так щодня, починаючи з 2014 року, волонтери стали надійним тилом та опорою для нашого українського фронту, взявши на себе зобов’язання підставити своє плече для держави у надскладний період.

Волонтерство – рушійна сила українського народу, це закладено у нашому національному ДНК, завдання якого – наблизити перемогу України.

Реалії сьогодення – це коли лідери волонтерського руху стають фігурантами кримінальних справ, які заведені недобросовісними працівниками правоохоронних органів без належних на те підстав, і навіть більше, дуже часто ці справи чи оперативно-розшукові матеріали мають усі ознаки замовних.

На жаль, правоохоронна система не є захисником, а стає ворогом для справжніх волонтерів, шукаючи «злочинців» та створюючи кількісні показники для того, щоб показати «ефективність» своєї роботи.

Такий процес є дискредитацією волонтерського руху, розправою над його лідерами. Більше того, це виглядає як спроба влади придушити непідконтрольний їй волонтерський рух.

Вважаємо, що законодавство, яке регулює отримання гуманітарної допомоги та здійснення волонтерської діяльності, є недосконалим та таким, що потребує негайних змін в умовах та реаліях сьогодення.

9 вересня 2022 року відбулась відкрита зустріч волонтерської спільноти Львівщини, за результатом якої напрацьовано спільне звернення волонтерів за підписами 82-х учасників, якими:
– задекларовано єдність, як запоруку перемоги над окупантами;
– вирішено виступити об’єднаним фронтом задля протистояння руйнівним діям та свавіллю силових структур, ускладнення діяльності волонтерського руху;
– висловлено вимогу припинити переслідування волонтерів;
– вирішено закликати ЗМІ до об’єднаної демонстрації процесу переслідування волонтерів та активної медійної підтримки волонтерської спільноти;
– задекларовано відкритість і готовність на конструктивний діалог з будь-яким рівнем владних структур;
– висловлено вимогу чітких і конкретних правил та спрощення бюрократичних процесів, які уповільнюють та паралізують волонтерську діяльність для ефективної допомоги та пришвидшення перемоги.

Про це йдеться у зверненні депутатів Дрогобицької міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Генерального прокурора України, Служби безпеки України та Національної поліції України щодо припинення переслідування волонтерів, яке прийняли на черговому засіданні сесії 20 жовтня 2022 року.

У своєму зверненні депутати наголосили на необхідності:

1. Дотримання правоохоронними органами процесуального законодавства України при проведенні слідчих дій, неприпустимості використання будь-яких засобів тиску, приниження честі та гідності, завдання моральної шкоди. Недопущення провокації злочинів правоохоронцями.

2. Здійснення систематичного (щомісячного) контролю уповноваженими державними органами та органами місцевого самоврядування (на рівні міст, областей) за перебігом розслідувань у таких кримінальних провадженнях, у спосіб публічних звітів, слухань.

3. Негайного внесення змін до кримінального законодавства України, зокрема до ст. 201-2 ККУ – конкретизація, узгодження понять дефініції та примітки зазначеної статті, з врахуванням реалій воєнного стану. Виведення з-під охоплення ст. 201-2 ККУ волонтерських дій, що здійснювались з метою залучення коштів (отримання внесків, компенсації витрачених коштів) для закупівлі закордоном техніки, автомобілів та військового спорядження для посилення обороноздатності України.

Також депутати закликали:

1. Президента України, як гаранта прав і свобод людини і громадянина, – стати на захист волонтерського середовища.

2. Верховну Раду України – внести зміни до Закону України «Про волонтерську діяльність» та Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо чітких, зрозумілих та конкретних правил ввезення гуманітарної допомоги та до ст. 201-2 ККУ.

3. Генерального прокурора України, голів Служби безпеки України та Національної поліції України – припинити безпідставні кримінальні переслідування осіб, що займаються волонтерською діяльністю.

Потужне об’єднане волонтерське середовище працює і надалі працюватиме для перемоги України!

Перейти до вмісту