Депутати Дрогобича звернулися до Президента та Прем’єр-міністра України вжити заходів щодо монопольного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та висловили рішучий протест

13:36 24 Вересня 2021

23 вересня відбулося 13 сесійне засідання Дрогобицької міської ради. Одним із ключових питань стало озвучення звернення від депутатів міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра стосовно гострої теми сьогодення – різкого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та як наслідок – зростання збурення серед населення. Суть звернення – рішучий протест місцевих депутатів проти кабального зростання тарифів на комуналку.

Текст звернення озвучила депутат від Європейської Солідарності Марія Стецик. У ньому йшлося:

«Ми депутати Дрогобицької міської ради, що представляємо інтереси Дрогобицької міської територіальної громади, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення. Після тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців, представники центральної влади анонсують підвищення тарифів для населення.

Вважаємо неприпустимими спроби перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і відповідні бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади і місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації.

За останні два роки зруйновано систему нарахування субсидій для населення для компенсації зростання тарифів.

На підставі вищесказаного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Дрогобицька міська рада висловлює рішучий протест проти необґрунтованого зростання тарифів для населення та вимагає від Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України:

1. Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому;

2. Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів;

3. Спрямувати не менше 20 мільярдів гривень коштів від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити їх автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує».

Перейти до вмісту