День української хустини: у Дрогобичі розкрили таємниці повою хустини

15:13 8 Грудня 2021

Українська хустина, як і пісня, генетичний код нації. Візерунків, кольорів та способів в’язання національного головного убору налічується безліч. За способом повою хустини розпізнають певний регіон України та його традиції. У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу: хустина до церкви, на весілля, для сватання, на скорботу за померлими. Досліджуючи національну хустку, можна дослідити українську історію. Тож недарма в Україні з’явилося ще одне свято — День української хустки, яке відзначають 7 грудня.

Усе про хустину та її роль у житті українського жіноцтва говорили на заході «Таємниці повою української хустини», який 7 грудня пройшов в «Галереї сучасного мистецтва» Культурно-освітнього центру Дрогобича. Імпрезу організувало Управління культури та туризму, зокрема Леся Татарська, завідувач відділу культури та мистецтв.

З цікавою та пізнавальною довідкою про традиції хусткування, особливості повою хустини в різних регіонах України перед присутніми виступила дрогобицька майстриня Оксана Рудавська. Насамперед пані Рудавська зазначила, що сьогодні чимало дизайнерів активно використовують у своїх колекціях хустину, як елемент важливого декору та доповнення до цілісності образу. Відтак Оксана Рудавська покроково розповіла як повивали хустини в різних регіонах України, як за допомогою очіпків їх піднімали тощо.

Чи знали ви, що на Буковині маленькі хусточки, які наречена вишивала для молодого і гостей називали – ширінками. Гості приходили додому і вішали ці хусточки біля образів. Це було проявом уваги, – розповіла Оксана Рудавська.

Кульмінацією заходу став майстер клас із хусткування у різних стилях та під різні образи.

До сьогодні чимало українок витягають із скринь ще бабусині хустини і носять їх. Це колосальна підтримка наших традицій та продовження їх плекання. Україна має міцні традиції повою хустини і напрочуд приємно, що ми сьогодні на заході привідкрили добру частину цих таємниць, продемонстрували свої колекції хустин, одягли їх та повили на голови, – наголосила Леся Татарська, завідувач відділу культури та мистецтв.

Українські традиції, свята, обряди та фольклор – це те, по чому розпізнають нашу націю в усьому світі. В цьому переліку вагоме місце займає і українська хустина – наголосила в своєму виступі головний спеціаліст відділу культури та мистецтв Галина Луцька.

Хустка та пісня – наш генетичний код. Загалом наша культурна спадщина – це те за що воюють наші хлопці на Сході нашої країни. Не маємо права зрадити українські звичаї, а лиш примножувати їх та передавати з покоління в покоління, – додала Галина Луцька.

У другій частині дійства – рецептурниця Анна Савицька розповіла про національні та вже забуті передріздвяні страви та особливості декору святкових столів.

Захід завершили масовим хусткуванням присутніх та яскравими світлинами на загадку.

Ведучою свята виступила Зоряна Знак. Музичний супровід дійства майстерно виконали вихованці Дрогобицької дитячої музичної школи №2 ім. Романа Сороки та Дрогобицької дитячої музичноїїї школи №1.

Перейти до вмісту