День вишиванки та День Героїв: як у Дрогобичі відзначатимуть патріотичні свята

10:34 12 Травня 2023

У травні Дрогобич та уся територіальна громада готується гідно відзначити патріотичні дати — День вишиванки, який припадає на 18 травня та День Героїв, який відзначають 23 травня.

День Героїв — є днем пам’яті усіх свідомих українців, які присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Воно покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, а також новітніх героїв — наших мужніх воїнів з часів Майдану та повномасштабної війни.

Щоб визначні дати вшанувати на найвищому рівні, у Дрогобичі створено організаційний комітет, який напрацьовує концепцію свята.

Так, 18 травня на День вишиванки на площі Ринок буде презентація вишиваної мапи Дрогобицької громади, до оздоблення якої долучаються усі старостинські округи. До презентації мапи залучають дітей, які проведуть презентацію свого краю та продемонструють художню самодіяльність. Захід планують розпочати о 15 годині.

До 23 травня у місті та громаді готують розширену патріотичну програму із залученням навчальних закладів, творчих та спортивних колективів та усіх небайдужих мешканців.

Заходи до Дня Героїв розпочнуться з мікрорайону Євгена Коновальця — Героя та борця за українську незалежність. Так, 15 травня на території Гімназії №10 відбудеться пам’ятне віче. Також на території храму Дрогобицьких Священомучеників Северіяна, Якима та Віталія проходитимуть конкурси малюнку на асфальті.

Відтак проходитимуть численні майстер-класи, спортивні турніри та конференції. Звучатимуть стрілецькі пісні та запланований перегляд патріотичних фільмів, серед яких стрічка – «Сильні як земля».

Безпосередньо 23 травня, на 10:00 год заплановане віче-пам’яті на Перехресті Героїв – символічному місці, де Дрогобич кілька років поспіль зустрічає всією громадою скорботні кортежі із полеглими Героями.

Опісля на площі Ринок об 11:00 год. духовенство відслужить молебень відтак формуватимуть пішу колону з представників духовенства, оркестру, влади та депутатів громади, а також освітніх закладів та мешканців громади – колона вирушить на кладовище на 22 Січня, де є могили українських Героїв.

До пам’ятної ходи організатори закликають долучитись усіх свідомих підприємців, мешканців міста, представників громадських організацій та молодь. З собою закликають взяти патріотичну символіку.

На Полі скорботи, біля могил воїнів, священники відправлять панахиду, а учні навчальних закладів покладуть квіти та лампадки на могили українських захисників.

Вшанують пам’ять Героїв також на кладовищі по вулиці Пилипа Орлика у Дрогобичі, у Стебнику та селах громади.

До пам’ятного свята долучаться усі навчальні заклади міста та громади. Діти візьмуть участь в численних патріотичних конкурсах, аналогічно і студенти вищих професійних коледжів. Учні створюватимуть відео-ролики на тему «В пам’ять про Героїв».

До усіх патріотичних дійств у місті активно долучаються музеї та бібліотеки. Зокрема історичний відділ, Музей Дрогобиччина, Музей «Тюрма на Стрийській» – там проходитимуть історичні екскурсії, квести, тощо.

Перейти до вмісту