Гідно вшанувати пам’ять полеглих Героїв: у міській раді відбулась робоча зустріч із родинами загиблих військовослужбовців Дрогобицької громади

16:55 7 Червня 2023

Війна з російським агресором щодня забирає життя тих, хто відважно боронить рідну землю від одвічного ворога – московитів. Українці відбудують свою країну, але не зможуть повернути найрідніших людей. Тому зараз важливо гідно вшанувати пам’ять про кожного, хто загинув героїчною смертю у війні з російськими загарбниками.

У вівторок, 6 червня, у світлиці міської ради відбулась зустріч родин полеглих військовослужбовців Дрогобицької громади із керівництвом міста – очільником громади Тарасом Кучмою, першим заступником Романом Бейзиком, керуючим справами виконкому Віталієм Вовківим та заступником із комунальних питань Василем Качмаром. На зустрічі також були присутні керівник Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк, керівник КП «Служба муніципального управління» Володимир Суда та представник Спілки ветеранів АТО Андрій Манько.

Мета зустрічі – обговорення питань, які стосуються благоустрою на кладовищах, де похоронені полеглі військовослужбовці, а також окреслити майбутні плани щодо гідного вшанування пам’яті Героїв у місті.

Першочергово родини загиблих звернулись із пропозицією проведення робіт по налагодженню освітлення та встановленню відеоспостереження на Алеї Слави з можливістю доступу до них родинам загиблих військовослужбовців. Оскільки неодноразово були випадки вандалізму, коли портрети загиблих Героїв розбивали, лампадки перекидали, виривали квіти тощо. Відеоспостереження ж, у свою чергу, дозволить виявити порушників та завадить майбутньому варварству. Також пропонували розробити систему водовідведення, щоб в майбутньому убезпечити це місце від дії ґрунтових вод та підтоплення. Тарас Кучма погодився, що це першочергова необхідність та скерував це питання на виконання відповідним структурам.

В місті багато чого робиться і буде робитись для гідного вшанування пам’яті наших Героїв. Це все недосконало, бо ніхто не був до цього готовий. Ніхто не готовий ховати своїх рідних та побратимів. Для нас це спільне горе. Всі воїни, які відділи своє життя за Україну, мають отримати однаково гідне поховання та вшанування їхньої пам’яті. Зараз ми робимо все можливе для живих і для гідного вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за свободу та волю нашої держави. Алея Слави – це сакральне місце для наших дітей,  внуків та усієї нашої громади. Дай Бог, щоб наступні покоління не бачили війни. Але вони зобов’язані знати і пам’ятати тих Героїв, завдяки яким ми живемо сьогодні. Їхній святий обов’язок – прийти і гідно вшанувати пам’ять полеглих захисників, – звернувся до родин Героїв Тарас Кучма.

Наступними пропозиціями було оголошено започаткування парку, присвяченому усім загиблим Героям Дрогобиччини. Під час діалогу було запропоновано територію Шпихліра. А також розміщення стендів із портретами усіх загиблих Героїв у війні з 2014 року. Так, дійшли згоди оформити такі портрети на Стіні плачу на вулиці Ковальській. Відтак, міський голова дав доручення відповідним структурам розробити проект реалізації цього задуму.

Ще одною важливою пропозицією від родин полеглих Героїв було оголошувати загальноміський траур в день, коли привозять полеглого захисника. Особливе звернення до підприємств, магазинів  та кафетеріїв, які локально розміщуються на площі Ринок – на кілька годин припинити трансляцію музики із вуличних терас. Посадовці, у свою, чергу одноголосно погодились із цим закликом та пообіцяли посприяти у вирішені цього питання.

Перейти до вмісту