Гуманітарний Центр Дрогобича продовжує приймати переселенців та координувати зусилля для підтримки воїнів

8:06 9 Листопада 2022

У світлиці Дрогобицької міської ради відбулось чергове засідання Гуманітарного Координаційного Центру Дрогобича.

Відповідальні структурні підрозділи доповіли по напрямках своєї діяльності, напрацьованих успішних практиках та проблемах, з якими стикаються станом на сьогоднішній день.

Зокрема було обговорено питання поселення вимушено переміщених осіб та облаштування додаткових резервних місць, на випадок приїзду нової хвилі переселенців.

Станом на 8 листопада на базі управління соціального захисту населення Дрогобицької громади перебуває 11 821 особа з діючим статусом ВПО. Більшість із них розмістились у приватному секторі.

На базі комунальних закладів громади досі проживає 760 вимушених переселенців. Для цього використовують майже два десятки різних приміщень. Частина з них має більші потужності, тож на базі цих закладів паралельно ведеться робота з облаштування додаткових місць, які поки залишатимуться в резерві та будуть використані в разі додаткової хвилі переселення людей з територій, які піддаються ворожим обстрілам та залишаються без світла, води та тепла.

Сьогодні соціальні служби відзначають прибуття нових груп ВПО з таких міст, як Запоріжжя, Сіверськодонецьк, Костянтинівка та ін.

Серед проблем, які існують сьогодні – хаотична робота благодійних організацій та фондів. Відсутність координації та бажання напряму працювати з тим чи іншим центром поселення ВПО призводить до того, що одна й та сама допомога надається дубльовано. Один центр поселення ВПО може одночасно отримати кілька доставок одного і того ж товару від різних організацій одночасно, в той час як інший – нічого.

У зв’язку з цим було прийняте рішення обрати відповідальних осіб, які координуватимуть діяльність кожного центру поселення, фіксуватимуть потреби та комунікуватимуть з Гуманітарним центром та благодійними фондами.

Натомість, за словами керівника Гуманітарного Координаційного центру Дрогобича Андрія Ковча, – сьогодні вкрай важливо піднімати всі контакти благодійних фондів, міжнародних організацій, всіх, хто приїжджав до нас та анонсував бажання допомогти в тій чи іншій галузі. Важливо координувати їхню роботу та правильно розставляти акценти.

«Багато організацій приїжджало до нас ще в перший місяць після повномасштабного вторгнення. Чимало з них тоді зробили фальстарт, бо на той час в нас не було тих потреб, які є зараз – не було стільки поранених воїнів, які потребують протезування, не було стільки людей з посттравматичним синдромом, які потребують професійної психологічної допомоги. На жаль, багато організацій взяли за мету «нагодувати всіх», але тим проблеми не вирішиш. Тому мусимо сьогодні правильно розставляти пріоритети наших потреб, щоб залучена допомога справді допомагала наблизити нашу перемогу» – наголосив Андрій Ковч.

Також в ході наради, було прийняте рішення провести сортування теплих речей та необхідних засобів, щоб зібрати черговий гуманітарний конвой для воїнів, які перебувають зараз на передовій. Так як Дрогобич планує відправити чергову партію допомоги нашим захисникам до Дня Збройних Сил України та достойно привітати тих воїнів, які зараз перебувають на базі Дрогобицької громади.

Перейти до вмісту