Головний освітянин Дрогобича розповів про сценарії завершення навчального року, проведення ДПА, ЗНО та вступної кампанії

17:04 30 Березня 2020

Через загальнонаціональний карантин, який оголосили ще з 12 березня і якнайменше він триватиме до 24 квітня, навчання у школах зовсім видозмінилося. Тепер школярі змушені навчатися, а вчителі навчати – дистанційно.

Як зазначає начальник відділу освіти ДМР Петро Шев`як, навчання продовжується і у дрогобицьких школах. В залежності від активності освітян того чи іншого навчального закладу для навчання учнів застосовують усі доступні для обох сторін види онлайн-навчання, зокрема й різноманітні платформи.

Щодо тривалості та завершення цього навчального року, проведення ДПА, ЗНО та вступної кампанії, то, за словами головного освітянина Дрогобича, у Міністерстві освіти і науки України розробили два сценарії розвитку подій.

Перший: Якщо карантин завершиться до першого тижня червня?

Усі учні закінчують навчальний рік наприкінці червня. Після карантину для них має бути організоване коригуюче навчання.
Одинадцятикласники також вчаться до кінця червня — коригують прогалини у програмі і готуються до зовнішнього незалежного оцінювання.
ЗНО орієнтовно почнеться у останній тиждень червня і орієнтовно закінчиться у середині липня. Результати основної сесії ЗНО стануть відомими наприкінці липня.
Вступна кампанія розпочнеться на початку серпня.

Другий: Якщо карантин буде продовжений до початку серпня?

Усі учні, окрім одинадцятикласників, закінчують навчання наприкінці травня і отримують відповідні документи. Перший місяць у 2020-2021 навчальному році буде коригуючим — коли вчителі будуть дочитувати теми, які залишилися не освоєними учнями. А навчальний рік триватиме до кінця червня.
Для одинадцятикласників ЗНО стартує у середині серпня і триватиме до середини вересня.
Вступна кампанія завершиться до середини жовтня. Навчання у першокурсників розпочнеться на початку листопада. Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня.

В обох випадках:

для студентів вишів невипускних років навчальний рік має завершитись, як і планувався;
екзаменаційно-залікові сесії в університетах можуть провести дистанційно за графіками, затвердженими закладами. Якщо обов’язкову аудиторну роботу студенти не можуть виконати дистанційно, її мають перенести на наступний навчальний рік;
для студентів випускних років захисти дипломних робіт та держіспити проводитимуться дистанційно, крім єдиного державного кваліфікаційного іспиту та атестації осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук.

Що з державною підсумковою атестацією та зовнішнім незалежним оцінюванням?

Державна підсумкова атестація для учнів четвертих та дев’ятих класів через епідеміологічну ситуацію у країні скасовується.

15 квітня буде оприлюднене онлайн-пробне ЗНО з усіма поясненнями. Учасники зможуть потренуватися, отримавши онлайн-тестовий зошит.

Напередодні тестування усі, хто зареєструвався і заплатив за послугу, зможуть скласти пробне тестування очно. Дата проведення пробного ЗНО залежить від терміну карантину.

Перейти до вмісту