Героїчна мить історії: 2 квітня 1990 року над Дрогобичем піднято Державний прапор України

16:28 2 Квітня 2022

2 квітня над вежею ратуші Дрогобича було піднято Державний прапор України. Тож цей день увійшов в історію міста як знаковий! До історичної події був причетний практично увесь склад депутатів першого демократичного скликання, які й прийняли відповідне рішення на сесії міської ради.

У цей день перед ратушею Дрогобича зібралися тисячі дрогобичан. О 13 годині 15 хвилин під вигуки „Слава!” жовто-блакитний стяг таки замайорів над Дрогобичем. Під цим прапором дрогобичани усвідомили себе невід’ємною складовою української нації. Дрогобич став першим містом, яке вивісило український національний синьо-жовтий прапор єдиним, а не поруч з державним прапором УРСР. Також саме в Дрогобичі вперше було демонтовано прапор УРСР, згодом Дрогобич підтримало і сусіднє місто Борислав.

До історичної події були причетні практично всі депутати першого демократичного скликання, зокрема такі постаті, як Мирослав Глубіш, Віра Байса, Володимир Симчишин… Пошила синьо-жовте полотнище Дарія Глушко. Чин освячення здійснили отці Іван Гринчишин та Мирон Бендик. Участь в урочистостях взяв Роман Іваничук, письменник, державний діяч, народний депутат України.

Прапороносцями, які несли наше знамено від Народного дому (тоді ще – Будинку культури) до ратуші, були: Мирослав Глубіш, Володимир Бунь, Михайло Харів і Михайло Белей. До речі, за попереднім задумом мали бути дві жінки (гендерна політика тоді шанувалась!) – Уляна Калат і Богдана Огродник. Піднімали синьо-жовтий прапор на вежу ратуші Тарас Бунь, Ярослав Візор, Іван Николь, Тарас Огродник. А замайорів державний стяг над містом завдяки Івану Проскурняку, який добрався через люк під верхній купол, зняв радянський червоно-синій прапор і власне підняв наше державне знамено.

У цей день в 1990 році вперше над ратушею замайорів синьо-жовтий прапор. Ті відважні дрогобичани, які здійснили подвиг, бо влада такі рідкісні на той час дії розглядала як особливо небезпечний злочин, дали чітко зрозуміти комуністичному режиму, що шляху назад немає — Україна прямує до незалежності. Сьогодні ми знову із зброєю в руках та вірою в серці змушені боронити нашу державу, відстоювати її право на незалежність та суверенність. Вірю – перемога за нами, бо героїчні сторінки нашої історії говорять – не одне покоління українських патріотів боролося за нашу державу тисячоліттями – тож сьогодні не віддамо ворогу жодного метра нашої землі, жодного міста на карті та збережемо нашу суверенність, – підкреслив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Слава усім відважним дрогобичанам! Слава Україні! Спільно до перемоги!

Перейти до вмісту