Гаївкували та допомагали ЗСУ: у Дрогобичі пройшов масовий фестиваль гаївок

10:38 21 Квітня 2023

Плекають українські традиції та примножують їх. 20 квітня на території унікальної дерев’яної церкви Святого Юра, внесеної до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, відбувся масштабний міський фестиваль «Великодня гаївка». Дійство організувало Управління культури та розвитку туризму, зокрема керівник відділу культури та мистецтв Леся Татарська.

Дзвінкоголосими гаївками та веснянками захід згуртував творчі колективи практично усіх мистецьких закладів міста, а також численних відвідувачів фестивалю  – внутрішньо переміщених осіб, містян та усіх, кому не байдужа українська культура та традиції.

Свою музичну та танцювальну творчість присутнім презентували десятки обдарованих вихованців двох музичних шкіл Дрогобича, колективи Палацу дитячої та юнацької творчості «Краплинка», колективи Народного дому імені Івана Франка, а також молодіжний театр «Глорія» Центру Душпастирства молоді.

Дійство розпочали хвилиною мовчання за загиблими Героями, відтак усіх присутніх поблагословив отець Андрій Бунь, який закликав відроджувати призабуті українські традиції, примножувати їх та передавати від покоління до покоління.

Впродовж кількох годин обдаровані учасники фестивалю водили кривого танцю, до якого запрошували присутніх, співали пісень на великодню тематику, гаївкували та раділи Христовому Воскресінню. Глядачі бурхливими оплесками вітали творчі номери виступаючих та охоче, спільно із дітьми, долучалися до веснянок.

Паралельно, у межах фестивалю тривали цікаві майстер-класи для усіх бажаючих. Їх організували бібліотеки міста, а також КЗ «Дрогобицький культурно-освітній центр імені І.Франка». Діти мали змогу виготовити пасхальні листівки, розфарбувати писанки та вилити свої творчі фантазії у яскравих малюнках та аплікаціях.

Наша культура та традиції – це потужний пласт нашої нації. Якби років 30 тому ми ревно сповідували свої звичаї та жили ними – сьогодні б ми не мали того горя, яке прийшло на наші землі із війною. Тож маємо пам’ятати свої історичні та культурні джерела і сповідувати їх. І найголовніше – маємо прищепити молоді та дітям любов до свого, рідного. Такі ж Великодні фестивалі покликані гуртувати громаду, заряджати позитивом та святковим настроєм. Велика кількість людей, які сьогодні завітали на гаївки різних вікових груп, є щирим підтвердження тому, що ми свідомі, патріотично налаштовані та прагнемо перемоги, яку кожен на своєму місці наближаємо, – прокоментувала Леся Татарська, організатор дійства.

Впродовж всього фестивалю гаївок на території храму були виставлені скриньки для пожертв, в які кожен бажаючий міг задонатити на ЗСУ.

Організатори стверджують – міський фестиваль великодніх гаївок має стати традиційним пасхальним дійством Дрогобича.

Дійство провела – ведуча Уляна Воят.

Фото о. Ігор Цмоканич

Перейти до вмісту