«Візит добра і злагоди»: У Дрогобичі відзначають 20-річчя візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну

17:29 24 Червня 2021

Двадцять років тому до України здійснив візит Папа Іван Павло ІІ. Під час свого візиту Папа Римський проголосив Блаженними Дрогобицьких священомучеників Северина, Якима та Віталія. З цього приводу у четвер, 24 червня, у монастирі Отців Василіян свв. апп. Петра і Павла відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Візит добра і злагоди».

З промовами виступили отець Іван Паньків, Владика СДЄ УГКЦ Ярослав Приріз, міський голова Тарас Кучма, директор Львівського інституту післядипломної освіти Павло Хобзей, свідок церковного підпілля та активний учасник руху за Відродження УГКЦ Ярослав Возний, автор вистави «Дрогобицька Голгофа» Тарас Метик.

Привітали учасників дійства й вихованці дошкільної установи №6 «Веселка».

Під час промови Владика Ярослав перелічив заходи з увічнення пам’яті Дрогобицьких священомучеників Северина, Якима та Віталія. Одним із таких заходів є сучасна вистава «Дрогобицька Голгофа» автор, якої є Тарас Метик, а ініціатором та ідейником – отець Іван Паньків. Також Владика наголосив на потребу облаштування величного меморіального комплексу на Стрийській.

Міський голова Тарас Кучма у своїй промові наголосив на меті візиту Папи Римського. Також зазначив, що троє дрогобичан з поміж двадцяти восьми проголошених мучеників, це – приклад незламності духу та жертовності. Пригадав й дії «освободителів» на Заході України.

«Візит Папи Івана Павла ІІ є надзвичайно символічним. Папа наголошував на важливості об’єднання конфесій. Минуло двадцять років. Ми багато чого зробили, але чи ми об’єдналися? Нам варто над цим задуматися. Сьогодні церква живе. Живе й дух наших мучеників. І дай Бог, щоб наші церкви й надалі переповнювалися духом цих святих. Щоб у вирі сьогодення, коли є ризик втрати християнських цінностей, мови, ідентичності, віри у часі нових світових цінностей, те Світло і те благословення Папи давало нам силу боротися та протистояти силам зла і розбрату», – резюмував Тарас Кучма.

З доповідями виступили Дем’ян Паньків, о. Матей Гаврилів, Богдан Завідняк, Микола Зимомря.
Разом з освітянською спільнотою участь у заході взяли заступник міського голови Андрій Ковч та депутати міської ради Михайло Задорожний і Володимир Ханас.

Подячне слово виголосив Петро Шев’як.

Модераторами виступили о. Іван Паньків та о. ігумен Йосиф Кралька.

Завершили захід спільною молитвою на території Меморіального комплексу «Тюрма на Стрийській».

Перейти до вмісту