Від мору голодом до терору холодом: у Дрогобичі відзначили 90-ту річницю пам’яті жертв Голодомору

22:58 26 Листопада 2022

Боротьба українського народу з одвічним московським ворогом та загарбником триває. Незламність українців стала великим подивом для всього світу, вона ґрунтується на історичній пам’яті, культурі та вірі. Саме про це говорили промовці під час сьогоднішнього скорботного віча з нагоди відзначення 90-ї річниці Голодоморів в Україні.

Духовенство, молодь, громада, батьки полеглих новітніх Героїв, депутати та службовці, керівництво міста сьогодні масово зібралися на території Меморіалу «Тюрма на Стрийській», щоб вшанувати пам’ять невинно убієнних жертв радянського терору.

Панахиду відслужили представники духовенства на чолі з владиками Ярославом Прирізом та Василем Тучапцем.

У своїй промові владика Ярослав закликав присутніх не здаватися і продовжувати боротьбу з одвічним ворогом. На завершення процитував слова Тараса Шевченка:

«І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі.».

Театрали народного дому імені Івана Франка відобразили трагічні події, коли за 5 колосків можна було потрапити до буцегарні і бути підданому тортурам з боку режиму НКВД. Головну роль зіграла донька загиблого воїна Андрія Скрипника.

Зі скорботними словами до громади звернувся й міський голова Тарас Кучма. Він пригадав хронологію як московити знищували українців, нашу ментальність, історію, мову, культуру, намагалися зламати віру.

Щороку ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору. Сьогодні – найважчий поминальний день. Тоді наших предків морили голодом, зараз нас намагаються знищити економічно, енергетично, вбивають мирне населення, гинуть воїни. Але ми сильна нація. Ми неодмінно переможемо і на нас рівнятиметься увесь світ. Ми сильні, бо маємо віру у Бога та перемогу. Сьогодні лунає молитва з окопів, з домівок, у кожному місті та селі, по всій Україні. Ми згадуємо невинно убієнних і просимо Бога про світле майбутнє для України і її народу, – зазначив Тарас Кучма.

Опісля до пам’ятного Хреста поклали лампадки. Разом з міським головою лампадку покладали його перший заступник Ігор Герман та Мирон Бучацький – ініціатор розкопок та пошуку останків жертв НКВД на Стрийській.

Ведучим заходу був Іван Сех.

Перейти до вмісту