Відкриті дані – один з пріоритетів місцевого самоврядування у Дрогобичі

16:50 4 Березня 2021

4 березня – Міжнародний день відкритих даних. Про важливість відкритих даних розповіли фахівці відділу ІТ та аналізу ДМР. З 2017 року Дрогобицька міська рада розпочала процес розвитку «Відкритих даних». Сьогодні на порталі opendata.drohobych-rada.gov.ua опубліковано 371 набір відкритих даних. 21 вересня 2017 року, в межах Open Data Forum 2017, Дрогобич офіційно приєднали до Міжнародної хартії відкритих даних.

Яка користь містам відкривати інформацію?

Відкриті дані – це не лише вимога інформаційного часу, в якому ми живемо, а й реальний інструмент для покращення якості життя громадян, врядування, зменшення витрат часу і коштів на роботу з інформацією, відповіді на запити, прийняття рішень. Відкриті дані – інструмент для стимулювання бізнес-середовища, протидії корупції, мають економічний та соціальний ефект.

Навіщо потрібні відкриті дані?

Відкриті дані – це сировина, завдяки якій можна створювати нові сервіси, нові продукти, економити час та бюджетні кошти.

Як покращити рейтинги прозорості, підзвітності?

Рівень прозорості та підзвітності місцевої влади підвищується завдяки тому, що міські ради оприлюднюють інформацію у зрозумілому для громадян вигляді та надають інструменти реального впливу на рішення.

Це відбувається також завдяки організації діяльності органів місцевого самоврядування через відкриті процедури (публічні засідання, відкритий розподіл місць у закладах дошкільної освіти тощо).

Впровадження прозорості в органах місцевої влади є одним з передових завдань для ефективного діалогу з громадськістю.

Як сервіси на основі відкритих даних підвищують ефективність роботи ОМС?

Сервіси на основі відкритих даних допомагають бути прозорими й підзвітними перед громадськістю. Це допомагає боротися з корупцією і посилювати довіру громадян.

Аналіз роботи сервісів допомагає приймати обґрунтовані, а головне – ефективні рішення органам місцевого самоврядування, громадянам, громадським організаціям, підприємцям.

Після того, як утворено Дрогобицьку територіальну громаду, ми перейшли на формати управління на основі відкритих даних. Це спростовує всі популістські заяви та дезінформацію, яку «добродії» поширюють серед населення.

Перейти до вмісту