Відключення електроенергії: хто відповідальний за розподіл та дотримання графіків? – роз’яснення енергетиків

12:24 27 Грудня 2022

В Україні продовжуються планові та аварійні відключення електроенергії. Планові вимкнення відбуваються відповідно до затверджених графіків. Аварійні проводять при перевищенні лімітів споживання електроенергії.

Однак мешканці громади продовжують звертатись зі скаргами, на їхню думку, на нерівномірне та несправедливе відключення електроенергії. Зокрема увагу звертають на те, що деякі будинки на вулицях взагалі не вимикають від електроенергії, в той час як інші можуть мати електроенергію лише кілька годин впродовж дня.

Одне з таких звернень  надійшло на адресу Дрогобицької міської ради від мешканців вулиці Жупної. Громадяни вимагають надати їм інформацію щодо того, хто відповідальний за розподіл електроенергії по групах та дотримання затверджених графіків.

Дрогобицька міська рада вкотре наголошує, що Дрогобицький район електромереж є структурним підрозділом ПАТ «Львівобленерго». Дрогобицька міська рада не є засновником цього підприємства і воно не перебуває у комунальній власності. Це приватна структура, яка працює в межах наділених їм повноважень та чинного законодавства. Тому міська рада не має жодного впливу на питання розподілу електроенергії та застосування планових чи аварійних графіків відключення електроенергії.

Як орган місцевого самоврядування, ми звернулися до керівництва підприємства з запитаннями, які стосуються відключення електроенергії та найбільше цікавлять громаду сьогодні.

Хто приймає рішення про вимкнення електрики у містах? Хто відповідальний за формування графіків?

В Україні функціонує об’єднана енергетична система, яка покриває всю територію держави. Внаслідок обстрілів ворогами енергетичних об’єктів, порушується баланс між виробництвом та споживанням електричної енергії в Об’єднаній енергетичній системі України, ускладнюються можливості передачі електроенергії через електричні мережі.

Тому НЕК «Укренерго» приймає рішення про обмеження передачі електричної енергії або організовує перерозподіл передачі електричної енергії на усій території України. Графіки вимкнень є інструментом для забезпечення сталої роботи Об’єднаної енергетичної системи України. Графіки вимкнень за погодженням з Львівською обласною військовою адміністрацією розробляються ПрАТ «Львівобленерго» у тих обсягах, на які потрібно обмежувати споживання на вимогу НЕК «Укренерго». Слід розуміти, що пошкодження об’єкта електроенергетики може бути дуже далеко поза межами Львівської області, а графіки відключень будуть застосовувати по всій країні.

НЕК «Укренерго» дає розпорядження застосовувати ті чи інші графіки відключень. Таке розпорядження може надійти у будь-який час, в залежності від ситуації в енергосистемі України. ПрАТ «Львівобленерго» зобов’язане негайно виконувати ці розпорядження.

Якщо не обмежувати електропостачання за рішенням НЕК «Укренерго», це може призвести до розбалансування енергосистеми України і так званого «блекауту». Тоді електропостачання може зникнути в усіх споживачів, а на його відновлення можуть піти тижні та місяці.

З початку грудня на Львівщині діє графік погодинних відключень, ознайомитись з яким можна у розділі “Чому немає світла”: https://poweroff.loe.lviv.ua/  або чат-ботах «Львівобленерго» у Viber і Telegram.

Мешканці скаржаться на недотримання графіків відключень: з чим це пов’язано?

Графіки обмежень постачання електричної енергії, які кожен зберіг на мобільному пристрої, й хвилина у хвилину чекає увімкнення світла, розроблені для кращого орієнтування споживачів та не можуть бути абсолютно точними.

По-перше, працівники, які безпосередньо здійснюють операції з вимкнення чи увімкнення обладнання, переїжджають з об’єкта на об’єкт, тому потрібен час для здійснення операції. По-друге, після тривалої відсутності електропостачання, збільшується навантаження, адже люди починають користуватися максимальною кількістю електроприладів. Електрообладнання працює під понаднормовим навантаженням – виходять з ладу запобіжники, вимикаються автоматичні вимикачі і стаються інші аварійні ситуації, інколи такі, які потребують тривалого часу для їх ліквідації.

Ще одна вагома причина – це оголошення сигналів повітряної тривоги, під час яких працівники не здійснюють операції з увімкнення чи вимкнення обладнання, адже перебувати на об’єкті електроенергетики вкрай небезпечно.

Чому при вимкненні світла на деяких вулицях, окремі об’єкти залишаються освітленими, а інші – вимикають?

Якщо до високовольтної лінії електропередачі підключені трансформаторні пункти, що забезпечують електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, такі енергооб’єкти залишаються під напругою. Конфігурація розподільних електричних мереж є такою, що частина електроустановок споживачів можуть бути підключені до лінії електропередачі, від якої заживлені об’єкти критичної інфраструктури, які не вимикають, через це електроенергія присутня і у цих споживачів. Саме тому при забезпеченні електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури, на окремих вулицях є світло.

Коли не вимикають світло у всій громаді, тут також є плюси і для мешканців. У багатьох з нас є рідні, близькі, друзі, сусіди, у домівках яких електропостачання є постійним. А отже – зберігається альтернатива перебування, підзарядки телефонів, павербанків тощо у разі довготривалої відсутності електропостачання.

Які об’єкти критичної інфраструктури у Дрогобичі не підлягають вимкненню?

Першочергово це відділення лікарень, де на стаціонарному лікуванні перебувають хворі; об’єкти електро- та водопостачальних підприємств; об’єкти, які працюють для підвищення обороноздатності країни. Перелік об’єктів критичної інфраструктури затверджений Львівською обласною військовою адміністрацією.

Чи правда, що на різдвяно-новорічні свята громада може залишитись без електроенергії?

Забезпечення електричної енергії Дрогобицької МТГ відбувається у межах лімітів потужності, виділених НЕК «Укренерго» для ПрАТ «Львівобленерго». У період різдвяно-новорічних свят електропостачання споживачів буде виконуватись у цьому ж порядку, відповідно до графіків.

У Дрогобицькому РЕМ наголосили, що електропостачання області в першу чергу залежить від можливості НЕК «Укренерго» передати електричну потужність у мережі ПрАТ «Львівобленерго». Можуть виникнути нові пошкодження об’єктів електроенергетики, на які слід буде вжити термінових заходів, у тому числі обмеження постачання електричної енергії.

Якщо ж у певний момент ситуація в енергосистемі стає кращою і є можливість подати електроенергію на довший період – енергетики це роблять.

Перейти до вмісту