Вщент заповнені стаціонари Дрогобицьких лікарень у Департаменті фінансів ЛОДА пропонують оптимізувати

16:43 18 Лютого 2020
На одній із нарад у Львівській обласній державній адміністрації керівник Департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків заявив, що «у Дрогобичі займаються «припискою» пацієнтів, а насправді ж у дрогобицьких стаціонарах порожньо». Відтак, на думку чиновника потрібно скоротити близько 800 ставок медичних працівників, що дорівнює штатній чисельності 3 лікарень Дрогобича.
Про це у понеділок, 17 лютого, в ході щотижневої наради з керівниками структурних підрозділів ДМР, комунальних підприємств та держустанов міста наголосив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.
Крім цього, міський голова разом з начальницею управління фінансів ДМР Оксаною Савран та начальником відділу охорони здоров’я ДМР Володимиром Чубою прокоментували візит інспекторів з Департаменту фінансів ЛОДА у дописі про Дрогобич на сторінці Департаменту у соціальні мережі Facebook.
Опираючись на аналітичну статистику відділу охорони здоров`я ДМР, міський голова Дрогобича Тарас Кучма зазначив, що корінь проблеми не у надмірній кількості працівників у галузі охорони здоров’я Дрогобича, а у небажанні прилеглих територій – Дрогобицький район, Трускавець, Борислава та ін. повертати кошти за пролікованих пацієнтів у закладах охорони здоров`я Дрогобича. Основну суму коштів заборгував Дрогобицький район.
«Минулого четверга представники Департаменту фінансів ЛОДА прибули до Дрогобича з метою перевірки щодо освоєння медичної субвенції. Однак важливо те, що представники прибули з документом про службове відрядження, а не скеруванням на перевірку. Після відвідин Дрогобича на офіційній сторінці Департаменту в мережі Facebook з’явився допис, присвячений Дрогобичу, в якому зазначено, що комісію не допущено до перевірки. Однак, документи щодо освоєння медичної субвенції були надані в повному обсязі. Всі документи також розміщені і у відкритому доступі на Інтернет-порталі ДМР. Що ще ми могли надати – невідомо», – проінформувала керівник фінансового управління Дрогобицької міської ради Оксана Савран.
Начальник відділу охорони здоров`я ДМР Володимир Чуба зазначив, що разом з комісією з ЛОДА він особисто об`їхав лікарні Дрогобича. У ході об`їзду інспектори ознайомилися з роботою лікарень та їх наповненням. Було виявлено, що стаціонари у лікарнях Дрогобича заповнені, більше того 40% пацієнтів – це іногородні хворі, яких ми лікуємо, витрачаємо власні кошти, а прилеглі території, яким держава на лікування кожного свого мешканця виділила кошти, не повертають їх міжбюджетними трансфертами.
«Ми спільно побували у кардіології, онкології, невропатології – ці стаціонари заповнені вщент», – підсумував Володимир Чуба.
За словами головного фінансиста Дрогобича Оксани Савран, район та інші території не проводять міжбюджетні трансферти за своїх мешканців, яким надано послуги в медзакладах Дрогобича, натомість своїм медичним працівникам підписують великі суми премій, бо кошти вже немає куди використати.
Більше того, наприкінці грудня Дрогобицька РДА, райрада, а раніше й медичне управління району перереєструвалися у селі Рихтичі, а це означає, що тепер податки з доходу на фізичних осіб ці три установи сплачують у бюджет села Рихтичі. А це – більше 2 мільйонів гривень в рік, хоча фактично вони продовжують діяльність у Дрогобичі.
 
Як наслідок, Дрогобич, згідно з недосконалим чинним законодавством, має лікувати мешканців району і не отримує за це кошти, втрачає податки та ще й має надавати в оренду майно, де провадять діяльність районні установи, за пільговими ставками, тобто 1 гривню в рік.
У дописі Департаменту фінансів ЛОДА також зазначено, що Дрогобич замість того, щоб виплачувати зарплати медикам фінансував реалізацію інфраструктурних об`єктів у місті.
«У Дрогобичі кілометри невідремонтованих доріг, сотні нереставрованих будинків та таку ж кількість не облаштовано дворів. Однак, незважаючи на все це ми виділили на зарплату медикам лише у 2019 році 23 мільйони гривень з міського бюджету. Невже ми вже нічого не повинні ремонтувати у Дрогобичі? Виплата зарплат медикам – це прерогатива державного бюджету, а не міського», – звернувся до присутніх на нараді міський голова Дрогобича.
Також Оксана Савран зазначила, що у дописі Департаменту фінансів вказано, що Дрогобичу надано 36 мільйонів гривень додаткового фінансовго ресурсу. Однак фактично на потреби медичної галузі Дрогобича було дофінансовано лише 16 мільйонів гривень, а 10 мільйонів гривень – на галузь освіти. Питання до Департаменту фінансів ЛОДА: куди поділась різниця між заявленою та фактичною сумою, а це – 10 мільйонів гривень?
Користуючись нагодою присутності представників ЗМІ, міський голова Дрогобича публічно запросив керівника Департаменту фінансів ЛОДА Олега Демківа особисто оглянути медзаклади Дрогобича, а вже тоді вдаватись до публічних заяв та висновків.
«Замість того, щоб перевірити процес освоєння коштів і кількість пацієнтів на інших територіях, делегація прибуває до Дрогобича, де повністю проплачено за пролікованих дрогобичан, а також додатково з міського бюджету виділено 23 мільйони гривень на виплату зарплат медикам. А що стосується заяв про скорочення мережі, через, на думку Департаменту фінансів області, нестачу коштів, то сума нестачі коштів співрозмірна недоотриманих міжбюджетних трансфертів за 40% пролікованих у медзакладах іногородніх пацієнтів. І взагалі, зважаючи на те, що у наших лікарнях постійно знаходяться пацієнти, а відповідно лікарі надають їм послуги, ми не допустимо, щоб скорочували медперсонал через дві причини: ми не дамо «похоронити» медицину Дрогобича та Стебника, яка є конкурентною в області, а також ми не дамо позбавити дрогобичан робочих місць, а пацієнтів доступного лікування»– підсумував Тарас Кучма.
Підсумовуючи розгляд цієї ситуації, посадовці наголосили, що другий етап реформи в галузі охорони здоров’я розставить крапки над «і». Після того, як НСЗУ спрямовуватиме кошти у заклади охорони здоров’я, де безпосередньо надавалися послуги пацієнтам, Дрогобичу більше не треба буде відстоювати своє право отримати кошти за пролікованих іногородніх мешканців. Крім того, конкурентне середовище продемонструє як «ефективно» впродовж багатьох років відбувався розподіл субвенції. А відтак, з часом можна буде порівняти які лікарі і скільки коштів зароблятимуть за надані послуги пацієнтам.
Зазначимо, зважаючи на недостовірні факти у публічному дописі Департаменту фінансів ЛОДА, Дрогобицькою міською радою скеровано лист-повідомлення на ім`я голови Львівської ОДА Максима Козицького.
Перейти до вмісту