Вулиця та стипендія імені Михайла Шалати – у Дрогобичі гідно вшанують пам’ять професора та почесного громадянина міста

10:50 3 Грудня 2021

2 листопада минув рік з дня смерті відомого дрогобичанина, літературознавця, письменника, громадського діяча, педагога, кандидата філологічних наук, професора Дрогобицького педагогічного університету, засновника Дрогобицької «Просвіти», почесного громадянина міста – Михайла Шалати. Зважаючи на титанічну працю професора, який залишив свій світлий слід в культурі і просвіті, мовознавстві, письменництві та науковій діяльності, у Дрогобичі вирішили віддати гідну шану світлій пам’яті Михайла Шалати.

2 грудня у сесійній залі Дрогобицької міської ради відбулося засідання організаційного комітету зі вшанування пам’яті відомого науковця. На захід було запрошено викладачів-колег Михайла Шалати, представників дрогобицької «Просвіти», громадських активістів, а також доньку Михайла Шалати. Засідання відбулося під головуванням заступника міського голови з гуманітарних та соціальних питань Андрія Ковча. За словами чиновника – влада міста вітає та підтримує позицію товариства «Просвіта» належно вшанувати в місті світлу пам’ять титанічного професора. У ході зустрічі із пропозиціями та спогадами про Михайла Шалату виступили донька професора пані Ірина, екс-ректор ДДПУ імені І. Франка Надія Скотна, доктор історичних наук Леонід Тимошенко, доктор філологічних наук, професор Галина Сабат та депутат Дрогобицької міської ради Марія Стецик.

Людина енциклопедичних знань, фахівець у багатьох царинах, ревний дрогобичанин, який залишив яскравий слід в історії міста: розбудовував культуру, просвіту, виступав за незалежність, сприяв декомунізації вулиць Дрогобича – перелік можна продовжувати довго. Вийшов із когорти кращих поетів, понад усе любив слово Шевченка, яке ніс усім спраглим. Тож наше завдання сьогодні – віддати шану людині, яка залишила вагомий слід в історії Дрогобича та поза його межами, – резюмувала у своєму виступі депутат Дрогобицької міської ради Марія Стецик.

Андрій Ковч підвів підсумки наведених пропозицій та діалогів, відтак виокреслив наступні завдання:
– присвоїти одній із вулиць Дрогобича ім’я Михайла Шалати,
– звернутися від імені міської ради Дрогобича до університету із пропозицією назвати одну із аудиторій філологічного факультету іменем Михайла Шалати,
– доручити управлінню культури та розвитку туризму організувати літературний вечір пам’яті професора Шалати,
– звернутися до ДДПУ із пропозицією встановити барильєф на фасаді альма-матері,
– відділу освіти рекомендувати започаткування іменної стипендії імені Михайла Шалати для кращих студентів,
– посприяти видавництву книги-спогадів про Михайла Шалату,
– у Музеї Дрогобиччина або ж Культурно-освітньому центрі Дрогобича облаштувати куток пам’яті визначних дрогобичан, серед яких Михайло Шалата буде першим.

Михайло Шалата – це визначна постать на лише для Дрогобича, а й всієї України, а зрештою – для світу. За підсумками оргкомітету ми можемо засвідчити, що нам вдалося згуртувати та об’єднати всі сторони заради належного вшанування світлої пам’яті професора. Особисто мені імпонує те, що нарешті досягнуто спільного бачення і невдовзі ми приступимо до реалізації запланованих заходів, – резюмував Андрій Ковч.

Перейти до вмісту