Волонтерка зі США вивчила українську мову та зібрала 10 тисяч доларів на підтримку українців, які постраждали від війни

10:13 6 Вересня 2022

До Дрогобича приїхала Антонія Ґейл – американка, яка впродовж 2017-2019 років була у нас волонтеркою Корпусу Миру. Їдучи в Україну п’ять років тому, Тоня не знала жодного слова українською мовою, однак за два роки перебування у Дрогобичі, наполегливо вчила українську мову, культуру та кухню. Як волонтер Корпусу Миру, жінка була активно задіяна до роботи КУ «Інститут міста Дрогобича», а також співпрацювала з факультетом біології ДДПУ ім. Івана Франка, відділом культури Дрогобицької РДА та організаціями «Прорив місто» і Animal ID.

Тоді, за підсумками дворічної активної волонтерської роботи, міський голова Дрогобича Тарас Кучма нагородив волонтерку орденом за заслуги перед містом.

Повернувшись до США, Антонія не обірвала зв’язків з українськими друзями і щотижня продовжувала онлайн-спілкування та вивчення української мови. Після повномасштабного вторгнення росії на українські землі – кинулась збирати кошти, аби допомагати українцям пережити нелегкий час ворожої навали.

Сьогодні Антонія Ґейл знову приїхала до Дрогобича. Для спілкування з нею вже не потрібен перекладач, так як жінка вільно говорить українською мовою.

«Ми проводили чимало заходів, благодійних балів. Кошти, виручені від продажу квитків, збирати для підтримки України. Також проводили аукціони з продажу різних речей. Таким чином нам вдалось зібрати близько десяти тисяч доларів» – розповідає Тоня.

Кошти, зібрані в США, Тоня вже перерахувала благодійному фонду «Цех Доброти», адже хоче скерувати їх на підтримку людей, які найбільше постраждали від війни і сьогодні перебувають в Дрогобичі, як ВПО.

Відтак було прийняте рішення, що акумульовані кошти використають для покращення умов тимчасового житла для переселенців на базі гуртожитку №2 Дрогобицького коледжу нафти і газу. Зокрема – на ремонт кімнат та облаштування кухонь, придбання необхідного обладнання та техніки.

«Раніше ми, спільно з БУР, долучились до ремонту четвертого поверху гуртожитку №1 ДДПУ. Зараз ведуться роботи з покращення умов гуртожитку Нафтового коледжу. Заплановано, що на базі гуртожитку №2 має проживати близько 200 внутрішньо переміщених осіб. Тому ми плануємо долучитись до цих робіт і скерувати кошти, отримані від Тоні, на найбільш актуальні роботи» – розповідає керівник благодійної організації Юрій Дрогобицький.

Тоня в свою чергу привезла до Дрогобича сувеніри, поспілкувалась з друзями, відвідала «Інститут міста Дрогобича» та розповіла про свої враження від Дрогобича.

«Мені не віриться, що я знову тут. Я дуже радію, що змогла приїхати. Дрогобич для мене не змінюється, – він такий же привітний, як був три-чотири роки тому. Але тоді в місті ще не було такої гарної площі. Тоді в центрі був ринок, а зараз його перенесли і все стало ще гарніше» – ділиться враженнями американка.

Нагадаємо, з часу повномасштабної війни в Україні, Дрогобицька громада прийняла понад двадцять тисяч вимушених переселенців. В громаді ведеться активна робота з облаштування житла вимушеним переселенцям, – зокрема проводиться ремонт старих приміщень гуртожитків та будівництво модульно-каркасного будинку в Дрогобичі. Зокрема у Стебнику, на базі старого гуртожитку вже облаштували 32 квартири для ВПО. Роботи тривають і до них долучається чимало небайдужих людей, благодійних організацій та фондів.

Перейти до вмісту