Володимир Бараняк: “Такі інсталяції робимо для того, щоб кожен міг задуматися – чи достатньо ми робимо для нашої перемоги?”

13:38 30 Березня 2023

Не забувати, що в Україні триває повномасштабна війна! – постулат для кожного свідомого громадянина. Для цього у Дрогобичі на Замковій Горій у ці дні розмістили інсталяцію з пошкоджених авто, які привезені із зони бойових дій.

Представникам Молодіжної ради – Софії Фляк та Ользі Прутян вдалося поспілкуватися з відомим у Дрогобичі волонтером,  банкіром Володимиром Бараняком, якого у військових колах знають за позивним “Шершень”.

Він з іншими волонтерами – Олегом Пилипівим, Оленою Давлюд та Михайлом Котом організували виставку пошкоджених фронтових автомобілів і збір коштів на потреби армії.

Володимир Бараняк зазначає, що ідея розмістити пошкоджені автівки не нова. На її втілення надихнув досвід інших міст, у яких вже проводилися такі інсталяції. Найчастіше в інсталяціях використовують українську техніку, проте трапляються випадки, коли волонтери використовують знищений транспорт окупантів. Метою інсталяції є нагадати дрогобичанам про те, що війна триває, і мотивувати їх донатити на Збройні Сили, зокрема й на деталі для автомобілів.

Небезпека не минула, війна не пройшла, вона далі триває. Не можна недооцінювати російську армію. Ми можемо з них сміятися, можемо їх зневажати, але недооцінювати не можна. Ці машини використовувалися 67 окремим батальйоном Територіальної оборони 103 бригади, який був сформований переважно на Дрогобиччині. Техніка пережила мінний обстріл та обстріл БМ-21 “Град” на Лиманському на Куп’янському напрямках.
Дрогобичани реагували на інсталяцію позитивно та емоційно. Багато схвальних коментарів ширилось і в соцмережах. Це спектр емоцій від розчулення до ненависті, – вважає Володимир.

Скринька біля автомобілів наповнюється щодня, за 3 дні вдалося зібрати близько 30 тисяч гривень. Ще майже 24 тисячі передав Дрогобицький ліцей Дрогобицької міської ради, який зібрав їх під час батьківського дня.

Ці кошти будуть направлені на ремонт автомобілів, які зараз використовуються батальйоном. Наприклад, вже сьогодні буде придбано мотор для Volkswagen T4.

Волонтер планує проводити схожі акції і додає, що інсталяція з автомобілями є безстроковою, і після демонтажу техніка буде передана на переробку.

Володимир Бараняк вважає Дрогобич містом, яке активно волонтерить.

Величезна кількість роботи волонтерами робиться непомітно, але щоденно. Навчальні заклади громади проводять благодійні ярмарки, люди плетуть маскувальні сітки, роблять окопні свічки. Ми сильні тим, чого немає в росії. У нас є сильне суспільство, ми можемо одне одному допомагати, – розповідає волонтер.

Зараз бійці 67 окремого батальйону територіальної оборони 103 бригади найбільше потребують транспорту, який, безперечно, є розхідним матеріалом, що постійно ламається.

Залізо завжди дешевше за людей. Також важливим є зв’язок, який може бути забезпечений системами “Starlink”. Зв’язок – це життя. Ще однією актуальною проблемою залишається нестача одягу та якісного взуття. Хоча держава забезпечує армію амуніцією, цього не завжди достатньо. Саме тому, кожен громадянин повинен запитати себе: “Чи достатньо я роблю для нашої перемоги?, – наголосив Володимир Бараняк.

Якщо маєте бажання допомогти нашим воїнам – реквізити для підтримки: 5375414108593970

Перейти до вмісту