Вирішувати проблеми через діалог: у Дрогобицькій та дев’яти громадах Львівської області розпочинається новий проєкт

14:01 27 Лютого 2023

Знайти порозуміння між мешканцями та іншими зацікавленими сторонами в громаді, врахувати інтереси різних груп при прийнятті рішень, побудувати стійку та продуктивну комунікацію між органами влади та жителями громади для вирішення актуальних проблем. Саме на це спрямований проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах”, в якому бере участь Львівська область. Проєкт реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», і спрямований на посилення діалогового підходу як важливого інструменту реалізації місцевого самоврядування в українських громадах.

На даний момент, в результаті незалежного відбору,  вже було визначено 10 громад-учасниць проєкту у Львівській  області, до них увійшли громади: Дрогобицька, Добросинсько-Магерівська, Журавненська, Заболотцівська, Красненська, Мостиська, Новороздільська, Тростянецька, Турківська, Стрілковицький старостинський округ.

В рамках проєкту представники місцевого самоврядування з громад навчатимуться використовувати діалогові методики при проведенні консультацій з громадськістю та на практиці застосують набуті знання. В кожній з громад, які беруть участь в проєкті, застосовуючи методи діалогового підходу, будуть обрані актуальні теми місцевого розвитку, з’ясовані різні бачення вирішення місцевих проблем, відбудуться громадські обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін. Набутий досвід дозволить активніше залучати мешканців громад до процесів прийняття рішень на місцевому рівні в наступні роки, розкриє потенціал громад в процесі відновлення та відбудови, залучення додаткових ресурсів через співпрацю з державними та міжнародними фондами.

Допомагатиме громадам оволодіти інструментами діалогового підходу в процесі проведення громадських консультацій місцева координаторка нашої області Оксана Чабан, координаторка освітніх програм Товариства Лева.

“Порозуміння та згуртованість всередині громади – це запорука стійкості та витривалості  сьогодні в умовах інформаційних атак ворога, який різними засобами намагається розколоти українське суспільство, посіяти розбрат та зневіру. Ті громади, що зможуть вчасно та ефективно залучити нових мешканців, отримають переваги у вигляді: зменшення соціальної напруги, посилення кадрового потенціалу, залучення додаткових фінансових, матеріальних та інвестиційних ресурсів, стійкість до потенційних конфліктів в період інформаційних воєн. Опанувавши загальноприйняті в країнах ЄС процедури та практики щодо ухвалення рішень на місцевому рівні, громади зможуть краще підготуватись до участі в програмах з відновлення України”, зазначив координатор проєкту, голова Правління Спілки “Громадські ініціативи України”,  Юрій Степанець.

Відповідальними за реалізацію проєкту у Дрогобицькій громаді є фахівці управління цифровізації, інформаційної політики та комунікацій виконавчого комітету міської ради.

Відзначимо, що проєкт “Лабораторії творчого діалогу в громадах” реалізується Спілкою «Громадські ініціативи України» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» в 120 громадах з 12 областей України і є однією з перших масштабних ініціатив впровадження діалогового підходу в застосуванні інструментів участі на локальному рівні.

Проєкт реалізується в рамках програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Перейти до вмісту