Вилучені кошти на фестивалі різдвяної випічки «Газдиня Фест» скерують на благочинність

11:43 14 Січня 2022

У Дрогобичі відшумів фестиваль домашньої випічки «Газдиня фест». Такий масштабний різдвяний захід в нашому місті пройшов уперше. Організувало дійство Управління культури та розвитку туризму. Смачне свято об’єднало талановитих господинь всього регіону – Дрогобича, Стебника та сіл територіальної громади. Чого тільки не напекли вправні газдині на фестиваль: пампушки, струцлі, різноманітні пляцки, тістечка, не забули й про головний символ свят – кутю та оригінальні українські канапки і напої. Усю різдвяну смакоту можна було скуштувати чи придбати за символічні кошти. Присутні, із перших хвилин дійства, обступили пишні столи із смаколиками, яких було понад 30 та дегустували випічку.

Кожен населений пункт територіальної громади, а також управління та відділи міської ради в особливий та оригінальний спосіб намагалися презентували свої різдвяні смаколики, ділилися найкращими рецептами та припрошували куштувати їхні наїдки.

Як розповіла Леся Татарська, начальниця відділу культури та мистецтв – мета фестивалю – пропагувати смачну галицьку випічку та об’єднати територіальну громаду спільною ідеєю: різдвяним духом, примножувати наші традиції та передавати їх наступним поколінням.

Роботу вправних ґаздинь оцінювало компетентне журі, серед членів якого були начальниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська, депутатка Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, депутатка обласної ради, член комісії з питань культури ЛОР Тетяна Письменна, актриса театру та кіно Римма Зюбіна, начальник відділу мистецтв та розвитку культури департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації Василь Гладкий.

Номінацію найкращих господинь присудили газдиням Старого Села, а найбільш пишним столом оголошено стіл із смаколиками села Новошичі. Усіх учасників фестивалю нагородили сертифікатами, а переможців – побутовою технікою.

Що важливо – вилучені кошти від продажу різдвяної випічки буде скеровано на різноманітні благочинні цілі та проекти. Так, Управління соціального захисту ДМР, яке зібрало на фесті 2 тис. грн повідомило, що скерує вилучені кошти на придбання технічних засобів реабілітації для осіб із інвалідністю. Відділ сім’ї та молоді анонсував про скерування вилучених від торгівлі коштів на допомогу українським військовим. Аналогічно і інші відділи та населені пункти територіальної громади, які приймали участь в різдвяному фестивалі.

Окрім смачної випічки та благочинної мети дійства усі присутні досхочу насолодилися щирою українською піснею та колядко: їх виконали Муніципальний камерний хор «Легенда», Прикарпатський ансамбиль пісні та танцю «Верховина», а також творчі колективи сіл територіальної громади та Стебницького Народного дому. Хедлайнером заходу був виступ «Піккардійської Терції».

Як стверджують організатори свята – є сподівання, що дрогобицька «Газдиня Фест» стане щорічним колоритним фестивалем міста та громади.

Перейти до вмісту