Видалення дерев на приватних ділянках: хто відповідальний?

9:37 28 Березня 2023

У Дрогобичі проводять систематичну роботу з озеленення, обрізки, кронування та видалення старих аварійних дерев. Впродовж останніх років значну увагу приділено озелененню території громади.

Цим займається Дільниця зеленого господарства КП «Служба муніципального управління».

Процедура обрізки старих дерев часто супроводжується шквалом критики зі сторони мешканців, – начебто комунальні служби не дотримуються правил кронування.

У Дільниці зеленого господарства КП «СМУ» наголошують – кронування дерев проводиться відповідно до затверджених державою правил догляду за зеленими насадженнями.

Однак зрізку та кронування дерев має право проводити не один структурний підрозділ, але й КП «ЖЕО», як балансоутримувач низки багатоквартирних житлових будинків. А також самі ОСББ, які можуть виконувати або замовляти послугу зрізки або кронування дерев на своїх територіях.

Повноваження органу місцевого самоврядування також обмежуються статусом земельної ділянки.

Якщо ділянка перебуває у комунальній власності, то проводити зрізку дерев без погодження з відповідними службами не можна. Однак на приватній території власники кронують чи навіть видаляють дерева на власний розсуд.

Аналогічна ситуація днями мала місце на земельній ділянці, розташованій біля повороту з вулиці Володимира Великого на Коновальця.

Дана земельна ділянка більше року перебуває у приватній власності. Відповідно на дії власника ділянки орган місцевого самоврядування впливати не може.

Що ж стосується форми власності землі, то продаж земельної ділянки було проведено шляхом відкритого аукціону на майданчику Prozorro.

Нагадуємо, в разі виявлення фактів порушення правил зрізання чи кронування дерев, винні особи притягуються до адміністративної відповідальності інспекторами з благоустрою.

Перейти до вмісту