Верховний Суд підтвердив законність призначення КП «Управитель «ЖЕО» управителем багатоквартирними будинками у Дрогобичі

11:04 7 Березня 2023

Верховний суд підтвердив законність проведення конкурсу з визначення управителя багатоквартирних будинків у Дрогобичі та призначення КП «Управитель «ЖЕО» ДМР управителем багатоквартирних будинків у місті Дрогобичі.

У 2019 році Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради на виконання вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» організував проведення конкурсу з визначення управителя багатоквартирних будинків у м. Дрогобич.

За результатами проведеного конкурсу КП «Управитель «ЖЕО» Дрогобицької міської ради було визнано переможцем конкурсу.

19 березня 2019 року Виконавчий комітет Дрогобицької міської ради прийняв рішення №70, яким призначено управителя багатоквартирних будинків з надання послуги з управління багатоквартирними будинками КП «Управитель «ЖЕО» Дрогобицької міської ради.

Крім того, відповідним рішення було уповноважено заступника міського голови Ігоря Германа укласти договори про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з КП «Управитель «ЖЕО» Дрогобицької міської ради від імені співвласників багатоквартирних будинків.

В подальшому однин із співвласників багатоквартирного будинку спробував оскаржити рішення Виконавчого комітету Дрогобицької МР від 17.01.2019 №12 «Про визначення організатора конкурсу щодо призначення управителя багатоквартирного будинку, затвердження складу конкурсної комісії та положення про конкурсну комісію», а також рішення Виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 19.03.2019 №70 «Про управителя багатоквартирних будинків».

В обґрунтування позову Позивач зазначив, що вказані рішення ніби то прийнято незаконно, адже співвласниками багатоквартирного будинку не створено об`єднання співвласників багатоквартирних будинків, не приймалося рішення про форму управління будинком, не складалося протоколу зборів із проханням призначити управителя, не подавалося протоколу до організатора конкурсу.

Крім того серед аргументів Позивача було і те, що службова особа Виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Герман Ігор Миколайович уклав договір від імені співвласників багатоквартирного будинку, не маючи відповідних повноважень, оскільки відповідна уповноважена особа не обиралася на зборах співвласників; від імені співвласників жодна особа участі у конкурсі не брала, що є порушенням права співвласників на участь у роботі конкурсної комісії, а також не дотримання їхнього права впливати на рішення комісії у законний спосіб.

Також Позивач наполягав, що на день проведення конкурсу КП «Управитель «ЖЕО» ДМР не мав наявного персоналу, який би відповідав кваліфікаційним вимогам до професій працівників з необхідними званнями та досвідом, тому не міг приймати участь у конкурсі щодо призначення управителя багатоквартирного будинку.

Крім того, Позивач зазначав про відсутність технічної документації на багатоквартирний будинок, а також про невідповідність укладеного Договору умовам Типового Договору з управління багатоквартирним будинком.

За результатами розгляду адміністративної справи Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 28.01.2020р. у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 02 червня 2020 року в даній адміністративній справі апеляційну скаргу Позивача залишено без задоволення, а вищезазначене рішення суду першої інстанції без змін.

13 лютого 2023 року Верховний суд розглянувши касаційну скаргу співвласника багатоквартирного будинку прийняв Постанову, якою Рішення Львівського окружного адміністративного суду від 28 січня 2020 року та Постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 02 червня 2020 року залишено без змін.

Верховним судом зазначено, що суди попередніх інстанцій правильно відхилили посилання позивача на статті 9-10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» як на підставу для визнання протиправними та скасування оскаржуваних рішень.

Отже найвища судова інстанція України підтвердила законність дій органів місцевого самоврядування в частині визначення управителя багатоквартирних будинків міста Дрогобича.

Це рішення є черговим підтвердження того, що КП «Управитель «ЖЕО» ДМР в законний спосіб визначено переможцем конкурсу з управління багатоквартирними будинками міста Дрогобича.

Перейти до вмісту