Благочинні концерти, проща-хода вулицями міста до могил полеглих воїнів та віче-пам’яті: у Дрогобичі готуються до відзначення Дня Героїв

12:51 26 Квітня 2023

Травень багатий на пам’ятні дати та символічні для кожного українця свята – День Матері, День вишиванки, чергова річниця перепоховання праху Шевченка, роковини смерті Івана Франка та День Героїв, який відзначатимемо 23 травня. Зважаючи на патріотичність, гідність та духовну складову кожного із цих свят, у Дрогобичі створили організаційний комітет, який напрацьовує концепцію відзначення пам’ятних дат у травні, а особливо Дня Героїв – свята вшанування Героїв різних епох, які боронили та боронять нашу Соборність. Актуальність свята Дня Героїв сприймається в оновленому контексті із повномасштабним вторгненням в Україну країни-агресора. Адже щоденно українська земля хоронить та оплакує новітніх Героїв, які тримають оборону кордонів та віддають свої життя за Батьківщину.

Як зазначила керівник відділу культури та мистецтв Леся Татарська – впродовж всього травня Дрогобич вшановуватиме героїзм мужніх українців, Героїв новітніх та минулих років. Тож усі свята у громаді відбуватимуться із патріотичним спрямуванням та благочинністю, кошти збиратимуть на підтримку воїнів. Зокрема на закупівлю антидронової рушниці та допомогу 67 Окремому Батальйону.

Так, 6 травня у Дрогобичі запланований Фестиваль колективів «Роду нашого розмай», він носитиме патріотичний характер та покликаний вшанувати молодих українських Героїв.

14-15 травня Дрогобич відзначатиме День Матері та пошановуватиме матерів Героїв. До свята пройде символічний концерт, відтак заплановані майстер-класи для дітей, дитячі вітання для матерів, флеш-моби та творчі перфоменси.

18 травня – День вишиванки. Старостинські округи презентуватимуть свої особливості та вміння на Плоші Ринок. Також презентуватимуть вишивану мапу громади. Молодь міста вручатиме військовим котильйони – обереги виготовлені із бісеру.

22 травня – Дрогобиччина відзначатиме чергову річницю перепоховання праху Тараса Шевченка. На цей день у Дрогобичі заплановане віче-молебень.

20 травня – Дрогобич долучиться до відзначення Днів Європи, відбудеться концерт Дрогобицького муніципального камерного хору «Легенда».

До усіх патріотичних дійств у місті активно долучаються музеї та бібліотеки. Зокрема історичний відділ, Музей Дрогобиччина, Музей «Тюрма на Стрийській» – там проходитимуть історичні екскурсії, квести, тощо.

Що стосується 23 травня, Дня Героїв, до пам’ятного свята готують розширену патріотичну програму із залученням навчальних закладів міста, сіл територіальної громади, творчих та спортивних колективів та усіх небайдужих мешканців.

За попередніми баченнями членів організаційного комітету – заходи до Дня Героїв розпочнуться з мікрорайону Євгена Коновальця, Героя та борця за українську Незалежність. На території Гімназії №10 ще з 15 травня стартуватимуть патріотичні конкурси малюнку на асфальті, майстер-класи, спортивні турніри та конференції. Звучатимуть стрілецькі пісні та запланований перегляд патріотичних фільмів. Частина заходів відбуватиметься і на території церкви Дрогобицьких Священомучеників Северіяна, Якима та Віталія.

Ми повинні гідно вшанувати пам’ять наших Героїв. Наше спільне завдання – будити свідомість людей через підростаюче покоління. В країні війна. Нам потрібно щодня нагадувати громаді про новітніх Героїв і не забувати про своє минуле та героїчні подвиги історичних постатей, серед яких і Євген Коновалець, – зазначив отець-декан Іван Паньків.

Відтак в обідню пору 23 травня із території Гімназії стартуватиме проща-хода вулицями міста до могил Героїв на кладовища, що на вулиці 22 Січня та Пилипа Орлика. До ходи долучатимуться представники усіх навчальних закладів міста. На могилах Героїв відбудеться молебень та вшанування пам’яті полеглих захисників.

На ранок 23 травня заплановане віче-пам’яті на Перехресті Героїв – символічному місці, де Дрогобич зустрічає всією громадою скорботні кортежі із полеглими Героями.

Також до Дня Героїв заплановані благочинні концерти. Так, 21 травня відбудеться великий концерт «Верховини» у ПК «Шевченка», що у Трускавці, концерт буде для трьох громад – Дрогобицької, Бориславської та Трускавецької. Він носитиме благочинний характер. Ще один благочинний концерт 21 травня пройде у Дрогобичі із залученням зірок українського шоу-бізу.

23 травня відбудеться ще один заключний концерт приурочений пам’яті усіх полеглих Героїв.

До пам’ятного свята долучаться усі навчальні заклади та садки міста. Діти візьмуть участь в численних патріотичних конкурсах, аналогічно і студенти вищих професійних коледжів.

День Героїв – особливе свято для кожного українця. Адже ми вшановуємо пам’ять Героїв, як сучасних так і ветеранів національно-визвольних змагань, усіх тих, хто віддав своє життя за нашу Незалежність. Гідна пам’ять про Героїв, їхній подвиг має жити в серцях мільйонів, а особливо молоді та дітей. Тому хочемо максимально до відзначення Дня Героїв залучити школярів та молодь, щоб вчергове нагадати їм про біль та втрати війни, про подвиг наших воїнів, їхню мужність, незламність та патріотизм, – наголосив під час засідання оргкомітету Тарас Кучма.

Більш детальна інформація з годинами та локаціями відзначення патріотичних дійств у Дрогобичі буде додатково розміщена на офіційному ресурсі – Інтернет-порталі міської ради та в соціальних мережах.

Перейти до вмісту