Благоустрій земельних ділянок: Пам’ятка для користувачів

11:38 25 Травня 2021

Пам’ятка щодо забезпечення благоустрою земельних ділянок, наданих у власність чи користування підприємств, установ, організацій та громадян

Відповідно до ст. 18, ст. 24 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою території населеного пункту, підприємства, установи, організації та громадяни забезпечують благоустрій земельних ділянок, наданих їм відповідно до вимог чинного законодавства у власність чи користування.

Проходження межі по тій чи іншій вулиці, провулку, проїзду визначається по лінії бортового каменю проїзної частини вулиці вздовж підприємств, установ, організацій, а в інших випадках на відстані 10 метрів від фасадів будинків, споруд, огорож та інших елементів благоустрою (крім випадків, передбачених проектною документацією).

Власник присадибної ділянки забезпечує належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки – по фасадній частині садиби до бордюрного каменю проїжджої частини.

Власники (користувачі, балансоутримувачі) будівель і споруд, розміщених на території парків, скверів загального користування і керівники організацій, які надають торговельні та побутові послуги на зазначених територіях, зобов’язані щоденно прибирати територію в радіусі 50 метрів навколо закріплених будівель і споруд.

Власники (користувачі) стаціонарних малих архітектурних форм та тимчасових споруд повинні забезпечувати прибирання прилеглої території не менше 10 м.

Відповідальні особи підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, юридичні та фізичні особи, що використовують будинки і споруди та приміщення в них на законних підставах, зобов’язані усувати на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) наслідки надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в установленому порядку.

Підприємства, установи й організації на власних та закріплених територіях повинні забезпечувати постійне прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу, скошення трави заввишки більше ніж 10 см з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) – до бордюрного каменю);

Особи винні у порушенні державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою території населеного пункту притягуються до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 152 КУпАП.

Департамент міського господарства

Перейти до вмісту