Атестації творчих колективів Народного дому ім. Івана Франка на підтвердження звань «народний» та «зразковий». Фото.

17:17 28 Січня 2020

25 січня у містах Дрогобичі та Стебнику відповідно до плану роботи Департаменту з питань культури , національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Львівським обласним центром народної творчостіі культурно-освітньої роботи проведено атестацію творчих колективів Народного дому ім. Івана Франка на підтвердження звань «народний» та «зразковий», серед яких.

1. Народний театр імені Лесі Українки  створений у 1959 році на базі невеличкого драматичного колективу. За високу виконавську майстерність в 1961 році він отримує звання «народний». У 2018 році театр з успіхом  виступив на обласному фестивалі – конкурсі «Театральна осінь» і отримав найвищу нагороду  Гран-Прі.

До уваги журі філософські роздуми  Алли Грабінської «Мойсей України,  або «За крок до останньої сповіді».

2. Народний просвітницько-художній колектив «Ровесник» створений в 1976 році. У 1980 році  одержав звання «народний». Понад 10 років колектив очолює Іван Сех.  З літературними композиціями він часто виступає на загальноміських заходах.  Колектив  щорічно бере активну участь в обласному фестивалі «Нова радість стала», а його керівник є професійним ведучим багатьох загальноміських заходів.                                                                                                                                                                                   Колектив виступив з літературною композицією «Не мовчимо, братове українці».

3. Ансамбль народної музики «Джерела Карпат», керівник Василь Клепач.

При  Народному домі   ансамбль працює з 2015 року. Крім виступів на різних заходах, колектив щорічно бере участь у традиційних фестивалях «Колядує Франкове Підгір’я», «Східницьке літо», інструментальному фестивалі  «Франкове Підгір’я”. У 2019 році взяв участь у ХУ1  Міжнародному фестивалі фольклору Карпат (республіка Польща).

У виконанні учасників колективу прозвучали українські народні пісні: «Понад воду лавка», соліст Василь Мороз, «Ой, піду я, піду»,  солістка Марія Трощило, «Полюбила я Стефана», солістка Наталія Криськів та Георгія Деніку «Жайворонок»,  соліст Роман Касперський.

4.   Народний ансамбль «Верховинка»  створений в 2001 році. Незмінним мистецьким керівником є Богдана Кос. Упродовж останніх трьох років ансамбль взяв участь у    30-ти всеукраїнських, обласних та міських фестивалях-конкурсах, а також у міжнародних фестивалях в містах Кемер (Туреччина), Будва (Чорногорія), Несебер і Кранево (Болгарія). У жовтні місяці минулого року ансамбль, у складі міської делегації, брав участь у святкуванні Дня міста  Нової Каховки Херсонської області.

Народний ансамбль «Верховинка» виконав танець “Весела полонина” та « Полька на прогулянці».

5. Зразковий ансамбль сучасного танцю “Радість”  створений  в 1999  році на базі учнів загальноосвітньої школи  №4. Керівник ансамблю  Наталія Вовденко. Впродовж останніх років колектив брав активну участь  у різноманітних  заходах міста та школи, був переможцем багатьох фестивалів-конкурсів. Виконали танець  “Сороканіжка”.

6. Народний  ансамбль сучасного  танцю    «Віва». Керівник колективу Сергій Дмитрієв.

У 2019 р.  колектив відсвяткував  20-річчя  свого заснування. Він переможець багатьох всеукраїнських, обласних та регіональних фестивалів-конкурсів. Бере активну участь у загальноміських заходах.

У виконанні народного ансамблю сучасного  танцю «Віва» показано танець “Плакала” .

7. Народний ансамбль бального танцю «Оксамит» , керівник Леся Калічак.

Упродовж останніх трьох років колектив взяв участь у 36-и  міжнародних, всеукраїнських, обласних та регіональних фестивалях-конкурсах, на яких отримав почесні призові нагороди.

Керівник колективу систематично підвищує свій фаховий рівень на різних семінарських заняттях, які проводять вітчизняні та зарубіжні  майстри-професіонали.

Ансамбль «Оксамит» виконав «Європейський мікс» та «Румба» .

8. Народний ансамбль скрипалів «Чарівні мелодії» працює при Народному домі  імені Івана  Франка з  1979 року. Незмінним керівником  ансамблю є заслужений працівник культури України Ольга Терлецька концертмейстер Анжела Мішаніна.

Ансамбль «Чарівні мелодії»  щороку бере участь у традиційному фестивалі «Колядує Франкове Підгір’я”.

У  2017-у  та 19-у  роках ансамбль  став лауреатом 1-ї та П-ї премій обласного фестивалю-конкурсу камерних і симфонічних оркестрів «Весняна рапсодія». 

У виконанні народного ансамблю «Чарівні мелодії» прозвучали твори:

  •  Гармонізація Василя Барвінського, аранж. Олександра Тимківа «Що то за предиво», солістка Ірина Кліш;
  •  Матос Родрігес, переклад для ансамблю Володимира Баб’яка «Танго»,
  • Микола Різоль, обр Володимира Баб’яка «Угорський танець»,
  • Йоган Штраус, аранж. Володимира Баб’яка «Чарівні мелодії».

Наголошено, що впродовж останніх років народний ансамбль «Віва» та зразковий ансамбль «Радість»  з своїми спільними проектами брали активну  участь в щорічних  Всеукраїнських, обласних та регіональних фестивалях –конкурсах «Трускавецька фієста», «Сурми звитяги»,  «Здійснення  мрій», «Кришталевий Трускавець», на яких  отримували  високі нагороди  та «Гран-Прі», а  також стали  володарем  трьох срібних премій  на міжнародному конкурсі  «Empire of Art».

У виконанні  ансамблів «Віва» та «Радість» представлено спільний мистецький проект “Ангел України”.

Вела захід зав. сектором національного відродження Уляна Воят.

Фахове журі високо оцінило виступи усіх колективів Дрогобицького Народного дому імені Івана Франка.

Дрогобичани мали чудову нагоду бути учасниками мистецького дійства, у якому переплелися хореографія з театральним мистецтвом, музикою та фольклором.

 

Галина Луцька, головний спецаліст відділу культури та мистецтв.

 

Перейти до вмісту