Ансамбль «Верховина» та делегація з Дрогобича взяли участь у відкритті пам’ятника Іванові Франкові у хорватському Ловрані

16:37 24 Жовтня 2022

25 жовтня у хорватському Загребі відбудеться Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи. У межах цього заходу у місті Ловран відкрили пам’ятний знак, присвячений видатному українському письменникові, мислителю та політичному діячу Івану Франку. Відкриття пам’ятника відбулося під головуванням Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та Голови хорватського Сабору Гордана Яндроковича.

На запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича участь у заході взяла делегація з Дрогобича, яку очолив міський голова Тарас Кучма та Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина».

Як розповів під час щотижневої понеділкової наради у міськраді Тарас Кучма, окрім урочистостей з нагоди відкриття пам’ятника, делегація мала змогу поспілкуватися з урядовцями України та Хорватії. Після виступів ансамблю «Верховина» на заході, колективу запропонували залишитися у Хорватії та виконати державні Гімни України та Хорватії на відкритті саміту.

Пам’ятний знак у Ловрані, присвячений Івану Франку, встановлено на території приморського парку поруч з історичною набережною Лунґомаре, де Каменяр перебував у лютому-квітні 1909 року.

Насамперед висловлюю подяку пану Василю Кириличу, який запросив нас на відкриття пам’ятника нашому земляку. Також горджуся нашим ансамблем «Верховина», який надзвичайно вразив урядовців і відповідно отримав запрошення виступити на відкритті Кримської платформи. Це ще раз свідчить про високий рівень професіоналізму наших митців. У підсумку скажу, що для нас було почесно презентувати Дрогобиччину як батьківщину Франка та перебувати поміж урядовців, дипломатів, посадовців та науковців. Надзвичайно важливо те, що у складний для нашого народу час про українську культуру говорять на міжнародному рівні і безперечно Іван Франко є носієм цієї культури, а його творчість є актуальною і сьогодні, – прокоментував участь у заході міський голова Тарас Кучма.

Перейти до вмісту